Livre
Néerlandais
Roos heeft een lui oog. Op haar goede oog zit een lap. Dat is niet leuk. Samenleesboek op niveaus AVI-Start en AVI-M4. Vanaf ca. 6 jaar.
Niveau de lecture
AVI 1, AVI 3
Titre
Roos met een oog
Auteur
Truus Van de Waarsenburg
Dessinateur
Daniëlle Schothorst
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tilburg: Zwijsen, 2001
[28] p. : ill.
ISBN
90-276-8054-X

Commentaires

De 'Maan roos vis samenleesboeken' combineren leestechnisch eenvoudige teksten met meer gecompliceerd leesmateriaal. Het principe is als volgt: wat op de linkerpagina staat, is bedoeld voor de beginnende lezer, wat rechts staat voor de geoefende meelezer of begeleidende volwassene. De moeilijkheidsgraad van de tekst links verschilt en evolueert van verhaal tot verhaal. Binnen het eerste AVI-niveau worden losse woorden geleidelijk aan korte volwaardige zinnen. Achterin de boekjes vind je telkens een afsluitend gedicht en binnenin zijn de verhalen voorzien van kleurrijke prenten. Het concept van de samenleesboeken klinkt veelbelovend. Toch valt op dat veel verhalen gekunsteld zijn en een onlogisch verloop hebben en dat werkt bepaald niet leesbevorderend. Zwakke lezers zullen in dat geval zeker afhaken.
Roos met een oog bv. gaat over een meisje dat een lui oog heeft en een ooglapje op moet. Het verhaal is voor de jonge lezer herkenbaar, maar de verwoording is zwaar en traag en…Lire la suite
Roos heeft een lui oog en krijgt een lapje voor haar goede oog. Ze is daar niet blij mee. Gelukkig vindt ze troost bij haar knuffels, die zelf ook niet volmaakt zijn en vinden dat er aan iedereen wel wat mankeert. Mama maakt een nieuwe pop: Toos met een oog. Als eindelijk het lapje eraf mag, naait Roos bij Toos het andere oog erop. Het boek eindigt met een gedicht over zelfacceptatie. In dit fantasievolle samenleesboek bevat de linkerpagina telkens een rood omkaderde gekleurde tekening met daaronder één of twee zinnetjes tekst, AVI-Start. Op de rechterpagina staan eveneens omkaderd een kleine tekening en de ca. twaalfregelige tekst die voorgelezen kan worden door een gevorderde lezer, AVI-M4. Ondanks het ontbreken van enige spanning en de geringe bijdrage van de beginnende lezer, toch een aardig boekje met een herkenbaar thema voor kinderen in groep drie. Heraanbieding* van het boek, nu met meelees-cd waarop de tekst op AVI-niveau wordt voorgelezen. Vanaf ca. 6 jaar.