Livre
Néerlandais

Droomoorlog : bloed voor olie en de Cheney-Bushjunta

Gore Vidal (auteur)

Droomoorlog : bloed voor olie en de Cheney-Bushjunta

Korte essays over de politiek van de Verenigde Staten sinds 1947 met nadruk op het teloor gaan van burgerlijke vrijheden.
Titre
Droomoorlog : bloed voor olie en de Cheney-Bushjunta
Auteur
Gore Vidal
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Dreaming war
Éditeur
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2003
172 p.
Note
Vervolg op : Permanente oorlog voor permanente vrede
ISBN
90-295-5186-0

Commentaires

De Amerikaanse beroemde romancier, toneelschrijver en essayist Gore Vidal (geb. 1925) heeft zijn leven lang scherpe kritiek geleverd op de imperialistische neigingen van Amerika en heeft zich in meer dan twintig romans en honderden essays heftig ingezet voor een terugkeer van de Verenigde Staten naar een meer op Jeffersons gedachtegoed gebaseerde oorsprong. Amerika moet zich niet langer moeien met de zaken van andere staten en met de privé-aangelegenheden van de eigen burgers. In deze koortsige tijden ziet Vidal zijn kans schoon om een aantal oudere essays te bundelen. Vorig jaar verscheen de bestseller Permanente oorlog voor permanente vrede en nu ligt de opvolger Droomoorlog al klaar. Ook dit boek barst van de hoogst controversiële, speculatieve stellingen, soms te gek om los te lopen. Zo stelt hij dat de Amerikaanse regering de gebeurtenissen van 11 september heeft gebruikt (hij zegt nét niet "uitgelokt") als een excuus om een al langer bestaand CIA-plan voor de invas…Lire la suite
Gore Vidal, een van de meest erudiete en invloedrijke Amerikaanse auteurs (essays, romans, toneelstukken essayse etc.) schrijft vaak over politiek; scherpzinnig, briljant. In deze bundel essays (pamfletten, zoals hij zelf noemt) toont hij aan hoe Amerika langzaam maar zeker afglijdt van een democratie naar een agressieve staat waar de burgerlijke vrijheden in toenemende mate op de tocht staan, dat volgens sommigen nodig is omdat Amerika vijanden heeft. De methoden: verdraaiing van de waarheid, connecties met griezelige baasjes waaronder terroristen etc. Kortom, dit boek bevat voldoende springstof om Uncle Sam van zijn voetstuk te krijgen. Spannend, prettig leesbaar (schitterend vertaald), waanzinnig goed gedocumenteerd, erudiet en over een superbelangrijk onderwerp, nu Amerika de enige supermacht is.

À propos de Gore Vidal

Gore Vidal, né Eugene Louis Vidal le 3 octobre 1925 (baptisé Eugene Luther Vidal Gore, en 1939) et mort le 31 juillet 2012 à Los Angeles aux États-Unis, est un romancier, acteur, scénariste et essayiste américain, auteur pour le théâtre, le cinéma et la télévision.

Éléments biographiques

Fils d'Eugene Luther Vidal (1895-1969), pionnier de l'aviation et instructeur pilote à West Point, et de Nina, née Gore (1903-1978), Gore Vidal est le petit-fils de Thomas Gore, sénateur de l'Oklahoma. Ses parents, unis en 1922, divorcent en 1935 et sa mère se remarie avec Hugh D. Auchincloss qui deviendra par la suite le beau-père de Jacqueline Kennedy-Onassis.

Vidal publia en 1948 <…En lire plus sur Wikipedia