Jason Bourne, de voormalige CIA-agent met geheugenverlies wordt gezocht door de nieuwe held genaamd Aaron Cross die dankzij de pilletjes van het geheime The Program in staat is tot grootse acties.
Titel
The Bourne legacy
Regisseur
Tony Gilroy
Naar het werk van
Robert Ludlum
Componist
James Newton Howard 1951-
Acteur
Jeremy Renner Rachel Weisz Edward Norton
Taal
Engels
Uitgever
Universal, 2013
1 dvd-video
Oorspr. opname
2012
Speelduur
ca. 130 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels voor slechthorenden
EAN
5050582911343

Besprekingen

Amerikaanse actiethriller uit 2012, vervolg op The Bourne identity*, The Bourne Supremacy* en The Bourne Ultimatum*, losjes gebaseerd op het oeuvre van Robert Ludlum. Deze keer geregisseerd door Tony Gilroy en de hoofdrol voor Jeremy Renner, verder met Rachel Weisz en Edward Norton. Jason Bourne, de voormalige CIA-agent met geheugenverlies wordt gezocht door de nieuwe held genaamd Aaron Cross (Renner) die dankzij de pilletjes van het geheime The program in staat is tot grootse acties. Remke de Lange (Trouw 6-9-'12) geeft 3 (van 5) sterren: 'De precieze details snappen is een onmogelijke (en nogal overbodige) opgave; de film moet het, net als zijn voorgangers, hebben van z'n wervelende vaart. (...) Best leuk om naar te kijken. Wel jammer dat er zo weinig te lachen valt.' Marco Weijers (Telegraaf 6-9-'12) geeft 3 1/2 ster (van 5): 'Gilroy voert het publiek met gelikte actiescènes en spectaculaire achtervolgingen van Alaska via New York naar Manilla. Het volledige Amerikaanse spionageapp…Lees verder

Over Tony Gilroy

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Eva Rinaldi

Tony Gilroy (New York, 11 september 1956) is een Amerikaanse scenarioschrijver, filmregisseur en -producent.

Gilroy werd in Manhattan geboren als de zoon van Pulitzerprijswinnaar Frank D. Gilroy. In de jaren 90 kwam zijn filmcarrière op gang toen hij het scenario voor de komediefilm The Cutting Edge mocht schrijven. In 1997 schreef hij het scenario van The Devil's Advocate, een film met Keanu Reeves en Al Pacino. Het jaar erop schreef hij het scenario voor de rampenfilm Armageddon. In 2002, 2004 en 2007 kwamen de Bourne-films uit, met Matt Damon als Jason Bourne. Gilroy schreef de scenario's voor alle drie de films. In 2007 maakte Gilroy zijn debuut als regisseur met de film Michael Clayton, waarvoor hij werd genomineerd voor een Oscar voor beste regisseur.

Gilroy werkt regelmatig samen met regisseur Taylor Hackford.

Zijn broers John en Dan Gilroy zijn eveneens actief in de filmindustrie.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek