Boek
Nederlands

Maan en zon : roman

Stefan Brijs (auteur)
+1
Maan en zon : roman
×
Maan en zon : roman Maan en zon : roman

Maan en zon : roman

Genre:
Titel
Maan en zon : roman
Auteur
Stefan Brijs
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2015
269 p.
ISBN
9789025443870 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Zon en schaduw in Curaçao

Stefan Brijs sleutelde langdurig aan zijn nieuwe roman Maan en zon. Die speelt zich af op Curaçao, maar het duurt een poosje voor je echt ondergedompeld raakt in het broeierige universum van het Antillen-eiland.

Felblauwe belettering, cadmiumgele horizon, het blinkende metaal van een Dodge. De cover van Maan en zon, de nieuwe roman van Stefan Brijs (°1969), prent zich diep in het netvlies. Geen overbodige luxe. Het is tenslotte alweer vier jaar geleden sinds voorganger Post voor mevrouw Bromley én tien jaar nadat De engelenmaker nominaties vergaarde en verkoopstatistieken verpulverde. Het geheugen van de modale lezer is kort. Opvallen is nodig, moet de uitgever gedacht hebben.

Niet laten opjutten

Het siert Brijs dat hij zich niet heeft laten opjutten en royaal zijn tijd nam voor Maan en zon, laat staan dat hij zich in nevenprojectjes verloor. Sinds de romancier pur sang in Andalusië woont, is hij eigenhandig bezig de tijd stil te zetten: "Ik wil enkel nog kijken en staren", liet hij zich in de zaterdagkrant nog ontvallen. Maar onderschat zijn dadendrang niet. In een gesprek uit 2000 luidde het al: "Ambitie is de beste houding voor een schrijver. Ik ga er iedere keer van uit dat…Lees verder

'Ouders en kinderen, dat is de moeilijkste relatie die er is'

Stefan Brijs schreef (deels in België, deels in Andalusië) een roman over Curaçao. In het boek reconstrueert hij een verloren paradijs, in Spanje vond hij er een. 'Het grootste deel van mijn werk is altijd al geweest: schrappen.'

Met het stuwmeer in zicht rechts afslaan, en let op: de verharde weg nemen, niet die andere. Aan het kapelletje rechts houden en dan honderd meter verder kom je aan de poort. Voor de zekerheid stuurt Stefan Brijs (46) ook de geografische coördinaten mee, want zijn stulpje in de buurt van het Zuid-Spaanse Málaga is met een doorsnee gps niet te vinden.

Het geknerp van het grind onder de banden van mijn huurwagen is het enige geluid in de omtrek - heuvels, uitzicht op bergen, hier en daar een verdwaald huis - totdat Brijs de honden het huis uit laat en die zich overenthousiast op de bezoeker storten. 'Ze zijn afgericht om recensenten te herkennen', verzekert hij me.

In de verspreide huizen die samen een gehucht bij het dorpje Los Romanes vormen, heeft hij een nieuwe thuis gevonden. Een huis met zwembad, een schrijfhut (lees: gerieflijk tuinhuis) met magnifiek uitzicht en een olijfgaard. Wat wil een mens nog meer?

Een verklaring, bijvoorbeeld. Waarom verhuizen van Kon…Lees verder

De Curaçaose Max heeft een doel: hij wil later onderwijzer worden. Zijn vader, die hij vrijwel nooit ziet, denkt daar anders over. Om de reputatie van de familie hoog te houden, moet Max net als zijn vader taxichauffeur worden. Met hulp van zijn leraar, broeder Daniël, kan Max toch studeren aan de hogeschool. Dan krijgt zijn vader reuma en zegt zijn moeder haar baan op om voltijds voor zijn vader te zorgen. Max aarzelt geen moment: hij stopt met studeren om zijn moeder financieel bij te staan. Hij wordt taxichauffeur, hopend dat hij zo ook kan sparen om later zijn studie weer op te pakken. Jaren later rijdt hij nog steeds met de taxi rond. Hij is getrouwd en spaart voor de studie van zijn zoon. Maar dan begaat zijn zoon een stommiteit en neemt Max weer resoluut een beslissing. Anders dan de magisch-realistisch getinte romans als ‘Arend’ is dit werk van de Vlaamse auteur een realistisch, gevoelig drama over drie generaties Curaçaoërs, met de problematiek van hun tijd, verteld door de …Lees verder

Over Stefan Brijs

CC BY 3.0 - Foto van/door librairie mollat

Stefan Brijs (Genk, 29 december 1969) is een Vlaams schrijver.

Jeugd en opleiding

Brijs woonde jarenlang in zijn geboorteplaats en ging daar ook naar school. In 1990 studeerde hij af als onderwijzer en begon als opvoeder aan zijn vroegere middelbare school, het Sint-Jozefinstituut te Bokrijk, Genk te werken. Sinds 1997 schrijft Stefan Brijs romans en essays, en artikelen en recensies voor onder meer de boekenbijlagen van De Morgen en De Standaard. Begin 2003 verruilde hij Genk voor Koningshooikt, een deelgemeente van Lier. Sinds 1999 schrijft Brijs voluit.

Debuutroman en essays

Stefan Brijs debuteerde in 1997 met De verwording, een magisch-realistische roman. Na zijn debuut zwierf Brijs over Vlaamse begraafplaatsen, op zoek naar de resten van zijn literaire voorgangers, onder wie Gustaaf Vermeersch, Richard Minne, Maurice Gilliams en Karel van de Woestijne…Lees verder op Wikipedia