Titel
12 angry men
Regisseur
Sidney Lumet
Componist
Kenyon Hopkins
Acteur
Henry Fonda
Scenarist
Reginald Rose
Taal
Engels
Parallelle titel
Twelve angry men
Uitgever
MGM DVD, © 2017
1 dvd-video : z/w
Oorspr. opname
1957
Speelduur
ca. 92 min.
Aantekening
Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels Taalkeuze: Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans
EAN
8712626097068

Over Sidney Lumet

Sidney Lumet (Philadelphia, 25 juni 1924 – New York, 9 april 2011) was een Amerikaans regisseur.

Lumet heeft meer dan 50 films op zijn conto staan. De bekendste werken zijn 12 Angry Men (1957), Dog Day Afternoon (1975) en Network (1976). In 2005 won hij een Oscar voor zijn gehele oeuvre. Lumet was eerst een acteur en later pas regisseur. Zijn vader was een acteur van het Yiddish theater en zijn moeder was een danseres. Lumet maakte zijn debuut in het New Yorkse Yiddish Art Theater. Hij was toen 4 jaar.

Hij overleed in Manhattan door complicaties bij een maligne lymfoom.

Filmografie

  • 1957: 12 Angry Men
  • 1958: Stage Struck
  • 1959: That Kind of Woman
  • 1959: The Fugitive Kind
  • 1961: Vu du pont
  • 1962: Long Day's Journey Into Night
  • 1964: The Pawnbroker
  • 1964: Fail-Safe
  • Lees verder op Wikipedia