Boek
Nederlands

De voorstelling

Selma Noort (auteur), Camila Fialkowski (illustrator)
+1
De voorstelling
×
De voorstelling De voorstelling
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Nils wil graag een legokasteel kopen. Hij bedenkt een plan om geld te verdienen. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Speelgoed, Toneel
Leesniveau
AVI 6
Titel
De voorstelling / Selma Noort ; tek. van Camila Fialkowski
Auteur
Selma Noort
Illustrator
Camila Fialkowski
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1999
53 p. : ill.
ISBN
90-276-4233-8

Besprekingen

In de Spetterreeks krijgt dit boekje een 'E' op de leeservaringschaal en als leestechnisch niveau AVI 6. Het verhaal sluit goed aan bij de belevingswereld van achtjarigen. Elk kind droomt wel eens van een stuk speelgoed dat veel te duur is en daarom onbereikbaar. Nils houdt van Lego en zijn hart smelt van verlangen als hij in het uitstalraam van de speelgoedwinkel een prachtig legokasteel ontdekt. Misschien kan hij de nodige som zelf verdienen? Zijn zusjes willen ook meedoen. Zij willen graag nieuwe stiften en oorbellen. Er wordt druk geoefend in allerlei kunstjes waar mensen op straat geld voor betalen.
De voorstelling is een mooi verhaal over een warm gezin dat het materieel niet breed heeft, maar waar kinderen ernstig genomen worden. Het verhaal nodigt kinderen uit om zelf creatief aan de slag te gaan: toneel spelen, goochelen, dansen, toneel... Vanaf acht jaar. [Anita Wuestenberg]
Om het legokasteel waarvan ze dromen te kunnen kopen willen Nils en zijn vriendje Jan met een straatvoorstelling geld verdienen. Ook Nils' zusjes willen meedoen, niet voor lego, maar voor oorbellen en stiften. De gezinssituatie is warm en ouderwets: moeder heeft haar handen vol aan de huishouding en aan Nils' gehandicapte broer, die zijn eigen plek in het gezin heeft; vader denkt bereidwillig mee. De schrijfster verplaatst zich goed in een kind: Jan spreekt "Nils z'n moeder" ook als zodanig aan. De volwassenen wijzen ondanks bedenkingen de initiatieven van de kinderen niet af. Veel grappige, zwartbelijnde grijs-zwarte tekeningen die passen bij de sfeer (al zal een bijdehand kind zich verbazen over de omslagtekening waarop de zwengel van het 'draaiorgel' zo duidelijk niet kan draaien, hetgeen volgens de tekst wel kan). Overzichtelijke lay-out, duidelijke letter. Voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.

Over Selma Noort

Selma Noort (Leiden, 7 april 1960) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster en kunstschilder.

Biografie

Noort studeerde voor kleuterleidster aan de kleuterkweekschool in Leiden, toen ze haar eerste boek, Ik hoef niet op schoot, schreef. Selma Noort kwam in contact met Miep Diekmann, die ervoor zorgde dat het boek gepubliceerd werd bij Uitgeverij Leopold. Het boek deed het goed en werd vertaald naar het Duits en Deens. Een aantal andere boeken volgden, waarbij Noort zich vooral richtte op oudere kinderen. Uiteindelijk werd Noort, na vele omzwervingen, waaronder een periode in de Verenigde Staten, in 1989 voltijds schrijfster. Hierna nam haar oeuvre snel toe.

Naast haar schrijverschap treedt Selma Noort regelmatig op in bibliotheken en scholen met educatieve workshops en voorstellingen over haar boeken en het schrijverschap in het algemeen, en werkt zij voor de Stichting Schoolschrijver als schoolschrijver op scholen…Lees verder op Wikipedia

Suggesties