Boek
Nederlands

Pim zoekt een schat

Robbert Jan Swiers (auteur), Anne Horjus (illustrator)
+1
Pim zoekt een schat
×
Pim zoekt een schat Pim zoekt een schat
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Pim speelt in de zandbak; hij is een stoere piraat. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Schatten zoeken
Leesniveau
AVI E3, AVI 3
Titel
Pim zoekt een schat / tekst Robbert Jan Swiers ; ill. Anne Horjus
Auteur
Robbert Jan Swiers
Illustrator
Anne Horjus
Taal
Nederlands
Uitgever
Assen: Maretak, 2005
22 p. : ill.
ISBN
90-437-0265-X 9789043702652 (hardback)

Besprekingen

Jongens en piraten. Opnieuw een overbekend thema in dit deeltje van de nieuwe serie Schelpjesboeken. We kennen de ingrediënten: storm op zee, een pirateneiland, een hard zeegevecht, een schat vinden, en een uitbundig feest aan het eind. Held van dienst is Pim. Zijn nieuwe piratenpak doet zijn fantasie op hol slaan, en al komt de minder kleurrijke werkelijkheid (het spel speelt zich af in een kleine zandbak, en moeder roept Pim tot de orde wanneer hij zich te vuil maakt) steeds weer opdringen, de verbeelding overwint.

Auteur Robbert Jan Swiers en illustratrice Anne Horjus hebben uit dit bekende gegeven een boeiend verhaal gebrouwd. De tekst kent een rotvaart en de avonturen zijn spannend. Er is veel variatie in woordenschat en zintypes. De parallellen en herhalingen die Swiers gebruikt in de verschillende verhaaltjes geven de jonge lezers een eerste idee van narratieve structuren. De auteur gebruikt ook enkele elementen uit zeeroversliederen, en de overdrijving die bij het pirat…Lees verder
Pim heeft een nieuw piratenpak; nu kan hij stoer doen. Zijn fantasie gaat met hem op hol: in zijn zandbak zorgt hij voor een heuse storm, van een grote hark en een zak maakt hij een piraat en met een schep gaat hij een schat opgraven. Hij voelt zich op en top een vieze, smerige, maar stoere piraat. Deel uit de serie Schelpjesboeken, bestemd voor kinderen die net kunnen lezen. De boeken vormen een overgang van het prentenboek naar het leesboek: de illustraties vormen een wezenlijk onderdeel van het verhaal. De mooie eigentijdse olieverfillustraties bij dit verhaal beslaan steeds een dubbele pagina. De duidelijke tekst, gezet in fladderzetsel, staat in blokken in de illustratie. Waar de duidelijkheid dit vergt, verandert de kleur van de tekst. Een heerlijk eigentijds eerste leesboekje voor stoere beginnende lezertjes met veel fantasie aan het einde van het derde leerjaar. Vanaf ca. 7 jaar.