Boek
Nederlands

Bram en de veelvraat

Rindert Kromhout (auteur), Georgien Overwater (illustrator)
+1
Bram en de veelvraat
×
Bram en de veelvraat Bram en de veelvraat
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Als Bram slaapt, krijgt hij bezoek van een grote 'veelvraat'. Bram moet eten uit de koelkast halen. Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI 2
Titel
Bram en de veelvraat / Kromhout, Rindert ; tek. van Overwater, Georgien
Auteur
Rindert Kromhout
Illustrator
Georgien Overwater
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1993
23 p. : ill.
ISBN
90-276-2899-8

Besprekingen

Deze vier meermaals herdrukte eersteleesboeken van Rindert Kromhout verschenen oorspronkelijk in de reeks 'Ster' (AVI 1 tot 3) van Uitgeverij Zwijsen. Zwijsen biedt ze nu aan als onderdeel van de zevendelige 'Kromhout Box', met zeven boekjes voor beginnende lezers (de andere titels in de box zijn: In de weg uit de weg, Lui Lei Enzo, en het recente Een fiets voor twee). Alle boekjes werden geïllustreerd door Jan Jutte. Dat was oorspronkelijk ook al zo, behalve voor Bram en de veelvraat (oorspr. Georgien Overwater). De tekeningen in dat boekje volgen dan ook de huidige, hoekige en experimentelere stijl van Jan Jutte. Zijn oudere stijl in de andere drie boekjes is conventioneler, met fijnere lijnvoering en meer details. Voor alle boeken geldt dat de tekeningen grappig zijn en uitstekend interageren met de tekst.

Rindert Kromhout wordt er terecht voor geprezen dat hij het moeilijke genre van eersteleesboekjes een degelijke inhoud kan geven, met een gedra…Lees verder
Leesoefenstof voor kinderen, die circa 6 maanden leesonderwijs hebben gehad. Het verhaal wordt verteld in eenvoudige een- en tweelettergrepige woorden en korte zinnen, die telkens op een nieuwe regel beginnen. Ondanks de beperkingen is het een origineel en spannend boek geworden over Bram, die elke nacht lastig wordt gevallen door een griezelige veelvraat, die hem dwingt allerlei lekkers uit de koelkast te stelen. Dit verhaal wint nog aan zeggingskracht door de dynamische gekleurde en zwartwitillustraties in inkt en waterverf. Hierop worden prachtig de emoties van Bram en de poes, die hem consequent terzijde staat, weergegeven. Heel geestig zijn de nachtelijke keuken en de gezellige slaapkamer getekend, waarin van alles te ontdekken valt. Tekeningen en tekst zijn speels over de bladzijden verdeeld. Prima boekje voor beginnende lezers.

Over Rindert Kromhout

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Mark Sassen

Rindert Kromhout van der Meer (Rotterdam, 9 augustus 1958) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Biografie

Rindert Kromhout woonde als kind twee jaar lang in kindertehuizen. In deze periode (1971-1973) gaat hij naar de LOM-school in Utrecht en voelt zijn eerste roeping: bioloog of dierenarts. Hij ziet er echter vanaf als hij ontdekt dat je voor deze beroepen lang moet leren. Daarna gaat hij naar de avondmavo en volgt hij een opleiding tot kleuterleider. Ondertussen begint hij kinderverhalen te schrijven. In 1980 haalt hij zijn diploma, maar tot een baan in het onderwijs komt het nooit. Alles wat hij in die tijd over kinderen geleerd heeft komt wel goed van pas bij het schrijven van kinderboeken.

In 1985 bezoekt Rindert Kromhout Rome voor het eerst. Deze kennismaking krijgt een naar einde als Palestijnse terroristen het vliegveld binnenstormen terwijl hij op zijn vlucht naar huis wacht. Zestien mensen worden doodgescho…Lees verder op Wikipedia

Suggesties