Boek
Nederlands

Kabouter Korsakov in de opera

Philip Maes (auteur), Koen Brandt (auteur), Emma Thyssen (illustrator)
Kabouter Korsakov en glimworm meneer Wattman gaan op ontdekkingstocht in het operagebouw, over het podium en de orkestbak naar de koninklijke loge. Ze helpen een verliefde duizendpoot en genieten van een prachtige voorstelling. Groot vierkant prentenboek met humoristische tekeningen en cd met hoorspel. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Kabouters, Opera
Titel
Kabouter Korsakov in de opera
Auteur
Philip Maes Koen Brandt
Illustrator
Emma Thyssen
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Het Geluidshuis, 2015
[36] p. : ill. + cd met hoorspel
ISBN
9789079040346 (hardback)

Besprekingen

In dit derde aan Kabouter Korsakov gewijde prentenboek met hoorspel bezoekt hij samen met zijn vriend meneer Wattman (een glimworm) de opera. Ze worden er achternagezeten door de nachtwaker en ontmoeten een verliefde duizendpoot. Het licht absurdistische verhaal wordt verteld in korte tekstjes verspreid over de bladzijden, met enkele Vlaamse woorden en uitdrukkingen, bv. inkomhal, langs hier. Dialogen, met streepjes verbonden aan de personages, hebben de overhand. In het hoorspel op de bijgevoegde cd is de tekst uitgebreider en wordt die bovendien ondersteund met geluiden en muziek. Spelenderwijs wordt informatie gegeven over hoe de opera eruit ziet en welke muziek er klinkt. Subtielere verwijzingen (een hondje dat Figaro heet) zullen jonge lezers/luisteraars ontgaan. Vaak staan er meerdere illustraties op één pagina. Ze bestaan uit zwart omlijnde, egale kleurvlakken, wat schaduwwerking daargelaten. Opvallend zijn de vierkante hoofden van de mensen en kabouters. Boek en cd kunnen apar…Lees verder

Kabouter Korsakov in de opera

De boeken van Het Geluidshuis zijn erg populair tegenwoordig. Ik was dan ook benieuwd naar deze uitgave voor jonge kinderen. En het mag gezegd worden, dit boek stelt niet teleur.

Hoewel 'opera' op het eerste zicht een zwaar onderwerp lijkt, is het erg luchtig gehouden. Eigenlijk draait het hele verhaal rond Kabouter Korsakov en meneer Wattman - een glimworm - die niet mogen ontdekt worden in de opera. En natuurlijk ook over de duizendpoot Mil die ze helpen om Rie de Rups voor zich te winnen.

De woordspelletjes en de leuke muziek die we kennen uit de verhalen die Het Geluidshuis al voor oudere kinderen maakte, blijven ook in dit boek overeind. Het aantal dubbelzinnige woordspelletjes is wat beperkter, maar ze zijn er nog wel. Bijvoorbeeld het rupsvoertuig is een voertuig voor Rie de Rups. Zo blijft het verhaal voor elke leeftijd aantrekkelijk. De auteurs Philip Maes en Koen Brandt zijn echt erg sterk in taal voor de kleinsten: heel wat moeilijke begrippen worde…Lees verder

Suggesties