Titel
Green book / directed by Peter Farrelly ; written by Peter Farrelly [e.a.]
Regisseur
Peter Farrelly
Acteur
Viggo Mortensen Mahershala Ali
Componist
Kris Bowers
Taal
Engels
Uitgever
E One, © 2019
1 dvd-video
Oorspr. opname
2018
Speelduur
ca. 124 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels voor slechthorenden
EAN
8713045249915
mooov

Besprekingen

Drama van Peter Farrelly (Hall Pass; Dumb and Dumber) met Viggo Mortensen en Mahershala Ali. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. De zwarte concertpianist Don Shirley (Ali) maakt in 1962 een tournee door de zuidelijke staten van de VS. Als chauffeur en bodyguard neemt hij de Italiaans-Amerikaanse uitsmijter Frank Vallelonga, bijgenaamd ‘Tony Lip’ aan. De twee mannen worden geconfronteerd met hun eigen verschillen en vooroordelen, maar vooral met racisme en geweld. De recensenten geven 3-5 sterren. Rick de Gier (vpro.nl) concludeert: ‘Het is jammer dat de critici vooral benadrukken wat Green Book níet is: een rauw-realistisch portret van racisme in de jaren zestig, een parabel over hedendaags racisme, een evenwichtige biopic over Don Shirley. Waarom zou dit verhaal geen bestaansrecht hebben in de vorm van een goedgemaakte feelgoodfilm, een ode van een zoon aan zijn vader en diens bijzondere vriend? Green Book heeft twee sublieme hoofdrolspelers, een inspirerende moraal, en …Lees verder

Over Peter Farrelly

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Peter John (Phoenixville, 17 december 1956) en Robert Leo 'Bobby' Farrelly, Jr (Cumberland (Rhode Island), 17 juni 1958) zijn twee Amerikaanse broers die doorgaans gezamenlijk actief zijn in de filmwereld als regisseur, producent en scenarioschrijver. Ze maken doorgaans komedies die zich kenmerken door het gebruik van visuele humor en het op de hak nemen van allerhande menselijke gebreken en handicaps.

Films

De broers Farrelly debuteerden in 1994 met Dumb & Dumber, een van de films waarmee Jim Carrey dat jaar definitief doorbrak als filmacteur. Het legde henzelf ook geen windeieren, want de titel vormde voor de broers het begin van een reeks komedies die de critici na verloop van tijd het etiket 'typisch Farrelly' opplakten. Hun There's Something About Mary won in 1998 de People's Choice Award voor favoriete komedie van het jaar en werd genomineerd voor onder meer een Golden Globe voor beste filmkomedie.

Lees verder op Wikipedia