Boek
Nederlands

Jimi's hit

Paul Van Loon (auteur), Camila Fialkowski (illustrator)
De moeder van de familie Rip is ontvoerd en de ontvoerders eisen een hoog losgeld. Vanaf ca. 9 jaar.
Leesniveau
AVI 7
Titel
Jimi's hit / Paul van Loon ; tek. van Camila Fialkowski
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Illustrator
Camila Fialkowski
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Elzenga, 2001
132 p. : ill.
ISBN
90-6692-306-7

Besprekingen

We kennen de Rips al van Nooit de buren bijten (het vorige grumorboek van Paul van Loon over deze vreemde familie) en van enkele korte verhalen uit de verhalenbundels van het Griezelgenootschap. Het is leuk als je al wat achtergrond over ze hebt, maar ook via dit boek kan je dit gekke gezin leren kennen.

In de zoektocht naar moeder worden ook nog een oom skelet en een oma mummie ten tonele gevoerd. Jimi en Ernst zitten elkaar voortdurend in de haren, en dat is nog zacht uitgedrukt. Ze gaan allerminst broederlijk met elkaar om, en vooral Ernst is daar de dupe van, omdat hij overdag in zijn doodskist door zijn broer wordt rondgezeuld. Ze gooien elkaar originele scheldwoorden naar het hoofd: 'strottenbijter', 'bloedblaar', 'wolfpummel' en 'bloedsabbelaar'. Ze hebben samen een muziekgroepje opgericht, weliswaar onder leiding van Jimi, en ze schuimen met Jimi's hit 'Nooit de buren bijten' de kerkhoven af. Daar worden ze ontdekt door 'manager van muzikaal talent' Bert Polidor…Lees verder
De moeder van de familie Rip is ontvoerd en er wordt een groot bedrag aan losgeld gevraagd. Op dat moment komt Bert Polidor, een manager van popgroepen, die de Rolling Rips laat optreden om geld bij elkaar te krijgen. Uiteindelijk blijkt de jaloerse buurman Knieper moeder Rip ontvoerd te hebben. Een geheel zelfstandig, maar wel met verwijzingen, te lezen vervolg op 'Nooit de buren bijten'* (Nederlandse Kinderjury 1996) met alle ingrediënten die een griezelboek succesvol maken: spanning, humor, eenvoudige verhaallijnen, die trouwens mooi in elkaar samenlopen, en griezelelementen. De verwijzingen naar de 'gewone' wereld (de Sound Mix Show van Henny Huisman, het spelletje Hints, de auteur zelf die ook in een bandje speelt, de naam Jimi Rip) maken het verhaal herkenbaar en erg humoristisch. De spanning wordt goed gedoseerd, waarbij aan het eind van enkele hoofdstukken de spanning wordt opgevoerd en de lezer soms op het verkeerde been wordt gezet. Een humoristisch griezelboek dat zijn weg …Lees verder

Over Paul Van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties