Een jongen van 11 jaar vermoordt zijn ouders en zusje; veel later trouwt hij als vrij man maar dan worden in zijn omgeving verschillende mensen vermoord.
Titel
13 1/2
Auteur
Nevada Barr
Vertaler
Jolanda Te Lindert
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
13 1/2
Parallele titel
Dertien en een half
Editie
1
Uitgever
Utrecht: De Kern, 2011
319 p.
ISBN
9789032512231 (paperback)

Besprekingen

De elfjarige Dylan Raines is een doodnormale jongen tot op het moment dat hij zijn ouders en zijn babyzusje met een bijl vermoordt. Zijn drie jaar oudere broer Richard overleeft de aanval, zij het dat hij zwaargewond is. Voor de volwassenenrechtbank maakt Dylan geen schijn van kans, vandaar de titel 13 1/2: een rechter, twaalf juryleden en half a chance. Hij belandt in de psychiatrische afdeling van een gevangenis, waar men geen blijf weet met een jeugdige delinquent die zulke zware misdaden heeft begaan. Omdat Dylan kampt met geheugenverlies behandelt de psychiater hem met alle mogelijke legale en illegale drugs, maar tevergeefs. Enkel zijn broer Rick bezoekt hem trouw tweemaal per week, ook wanneer hij naar een andere gevangenis wordt overgeplaatst. Wanneer hij achttien wordt, komt hij vrij, krijgen de twee broers een nieuwe identiteit en verhuizen ze naar New Orleans.
Polly Deschamps ontvlucht op vijftienjarige leeftijd een uitzichtloos leven in een woonwagenkamp met e…Lees verder
Dylan is pas 11 jaar als hij zijn ouders en zusje vermoordt. Hij wordt opgesloten en alleen zijn broer Richard blijft hem trouw. Na zijn gevangenistijd beginnen ze samen onder andere namen een nieuw leven en Dylan trouwt zelfs. Dan worden er weer mensen in hun omgeving vermoord en loopt ook de nieuwe vrouw van Dylan gevaar. Een weinig spannend, maar vooral wat horrorachtig verhaal met veel bloederige moorden dat wordt verteld als een psychedelische droom met veel warrige beelden. Het tijdsbeeld verandert voortdurend, de inhoud is vaak verwarrend en niet altijd relevant voor het verhaal terwijl de plot al verklapt wordt op de voorkant door de regel 'stel dat alles wat je over jezelf weet niet waar is...'. De karakters zijn plat en spreken zeker niet tot de verbeelding van de doelgroep, de lezer die van griezelen en moorden houdt. Het taalgebruik is niet moeilijk, het verhaal wel lastig te volgen, maar ook voorspelbaar. De titel slaat op 1 rechter + 12 juryleden + half a chance (geen sc…Lees verder