Boek
Nederlands

Mag ik van jou een kusje?

Marianne Busser (auteur), Alex De Wolf (illustrator), Ron Schröder (auteur)
+1
Mag ik van jou een kusje?
×
Mag ik van jou een kusje? Mag ik van jou een kusje?
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Wie heeft muis dat heerlijke kusje gegeven tijdens het verkleedfeestje? Prentenboek met kleurige illustraties in olieverftechniek en een tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Dieren, Verliefd zijn
Titel
Mag ik van jou een kusje? / Marianne Busser en Ron Schroder ; ill. Alex de Wolf
Auteur
Marianne Busser Ron Schröder
Illustrator
Alex De Wolf
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2000
[28] p. : ill.
ISBN
90-269-9341-2

Besprekingen

Muis heeft op het feest een heerlijke zoen gekregen... maar ze weet niet van wie. Ze vertelt Egeltje dat ze wil uitzoeken wie haar gekust heeft. Ze trekt op pad en vraagt aan alle dieren die ze tegenkomt om haar te zoenen. De zoen van de kikker is te plakkerig, de eekhoorntjeszoen te nat... geen enkele zoen haalt het bij die ene. Ontgoocheld komt Muis weer thuis. Egeltje troost haar... met een kusje.


Veel gevoelens passeren de revue: verlegenheid om te bekennen dat je verliefd bent, angst voor een blauwtje, prille liefde. Ronduit schitterend zijn de illustraties van Alex de Wolf. De prenten zijn heel kindvriendelijk: groot, niet te veel details, grappig. En wat een kleurenspel! De tekenaar slaagt er ook in met heel eenvoudige middelen, soms een enkel lijntje, de figuren heel expressief te maken.

De tekst heeft een typische versvorm en rijmt. Je kunt hem bijna zingen, ook al omdat hij zo vlot loopt. Door het ritme is het ook mogelijk de gevoelens te versterken: lees …Lees verder
Prentenboek over muis, die na een verkleedfeestje zich afvraagt wie haar zo'n heerlijk kusje heeft gegeven. Ze gaat alle dieren langs om hun kusjes te proeven. Het blijkt uiteindelijk de egel te zijn en muis wordt verliefd. Paginagrote zeer kleurige illustraties in olieverftechniek met vriendelijke, natuurgetrouwe afbeeldingen van dieren (wel rechtoplopend en met kleren aan). Het witte muisje zal kinderen vertederen. Het verhaal is helemaal op rijm in een goed lopend ritme. Het rijm komt het best tot zijn recht door voorlezen. De eenvoudige tekst en de illustraties vullen elkaar goed aan. Houden van, verliefd zijn en kusjes geven zullen kleuters aanspreken. Goed verzorgde uitgave met mooie illustraties en een leuk verhaaltje. Voor 4-6 jaar.

Het grote boek over de liefde

Deze bundel bevat drie verhalen over liefde in verschillende betekenissen van het woord: zowel vriendschap als dé ware liefde! Het eerste verhaal is een soort 'remake' van 'Kom je bij me eten?' uit 1998, maar nu komt de hele bende niet eten, maar logeren. Geen origineel idee dus, maar wel grappig uitgewerkt en zeer herkenbaar voor kleuters die al eens een nachtje gaan logeren. In het tweede verhaal komt de echte romantiek op gang: muis wil weten wie haar tijdens het gemaskerde bal dat speciale kusje gaf waar ze nog helemaal ondersteboven van is. Ze vraagt alle dieren haar een kusje te geven tot ze de bijzondere kus van egel herkent. In het laatste verhaal vraagt egel (oh, zo verlegen) muis ten huwelijk en daar komt een superfeest van. Een boek met deze titel moet wel romantisch zijn, maar het wordt nooit té. De tekst op rijm laat zich vlot voorlezen. Het is voor de verteller gemakkelijk er veel gevoel en intonatie in te leggen. De personages worden, zowel in de tekst als in de tekenin…Lees verder

Suggesties