Boek
Nederlands

Mevrouw Fledder gaat drummen

Lieneke Dijkzeul (auteur), Camila Fialkowski (illustrator)
+1
Mevrouw Fledder gaat drummen
×
Mevrouw Fledder gaat drummen Mevrouw Fledder gaat drummen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Robbie mag van zijn vader niet meer drummen. Maartje vindt dat zielig en gaat hem helpen. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Onderwerp
Muziek
Leesniveau
AVI 6
Titel
Mevrouw Fledder gaat drummen
Auteur
Lieneke Dijkzeul
Illustrator
Camila Fialkowski
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004
53 p. : ill.
ISBN
90-276-7678-X

Besprekingen

Deze acht nieuwe 'Spetter'-boeken hebben gemeen dat ze beginnen bij een herkenbare passage uit het leven van een kind, waarbij gevoelens steeds op de voorgrond staan, maar dan uitgroeien tot originele fantasieverhalen, niet te lang en daardoor toegankelijk. 'Spetter' is het dolfijnenfiguurtje dat de reeks kenmerkt. Op een van de laatste dubbele pagina's van elk boek wordt in elk geval 'iets' gedaan met dolfijnen dat aansluit bij het verhaal. De 'Spetter'-boeken hebben een gecontroleerd AVI-niveau, opgenomen in de 'Leeslat' achteraan op de flap.

In dit 'helemaal-af'-verhaal met 'happy-end' speelt de ondernemende Maartje de hoofdrol. Zij maakt haar vriendje Robbie gelukkig door voor onderdak voor zijn drumstel te zorgen bij de oude maar té gekke mevrouw Fledder, die zelf ook heel graag wil leren drummen. Met allerlei stereotypen wordt een loopje genomen: stoere Robbie toont zich kwetsbaar, mevrouw Fledder is heel atypisch... en voor het gemak worden alle 'slechte' eigenschappen o…Lees verder
Maartje vindt Robbie niet aardig, maar wel zielig als hij van zijn vader niet meer mag drummen. Ze zoekt een oplossing. Het verhaal is verdeeld over acht hoofdstukjes van gemiddeld zes pagina’s. Veelal korte, enkelvoudige zinnen die op een regel passen, maar ook enkele samengestelde neven- en onderschikkende zinnen. Iedere zin begint op een nieuwe regel. Het woordgebruik varieert van een- tot en met vijflettergrepige (uitzondering) woorden (AVI 6). De korte zinnetjes met veel dialoog maken het geheel levendig en bevorderen het leesplezier. Duidelijk lettertype. Met acht wat grof getekende zwart-wittekeningen van een halve of hele pagina groot, passend bij de tekst. Kartonnen kaft met omslagillustratie in frisse kleuren van een drummende dame. Een aardig verhaal met een mooie moraal voor lezers vanaf 7,5 jaar.

Over Lieneke Dijkzeul

Lieneke Dijkzeul (Sneek, 7 maart 1950) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken en volwassenenliteratuur.

Biografie

Na haar jeugd verhuisde ze naar Amsterdam, nabij Schiphol en tegenwoordig woont ze in Culemborg. Ze was actief als beroepskeuzetester voordat ze begon met schrijven na de geboorte van haar dochter 1979. Ze schreef korte verhalen voor de Donald Duck, de Taptoe en de Okki.

In 1990 schreef ze haar eerste jeugdboek, Houd je taai. Daarna schreef ze nog meer boeken, voornamelijk jeugdromans. Het onderwerp in haar boeken is vooral eenzaamheid, naar eigen zeggen "omdat ieder mens hier eens in zijn leven mee in aanraking komt".

Sinds 2006 schrijft ze ook boeken voor volwassenen. In dat jaar verscheen haar debuutthriller De stille zonde, die zowel door het publiek als in recensies goed werd ontvangen. De in 2007 uitgegeven literaire thriller Koude lente werd genomineerd voor de Gouden …Lees verder op Wikipedia

Suggesties