Boek
Nederlands

Hoera, ik vlieg !

Lieneke Dijkzeul (auteur), Gertie Jaquet (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Jordi moet in huis alle restjes kauwgom opruimen. Van een volle emmer maakt hij een hele grote ballon. Daar wil hij mee de lucht in. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI 3
Titel
Hoera, ik vlieg ! / Dijkzeul, Lieneke ; tek. van Jaquet, Gertie
Auteur
Lieneke Dijkzeul
Illustrator
Gertie Jaquet
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1993
23 p. : ill.
ISBN
90-276-2922-6

Besprekingen

Het jongetje Jordi bewaart zijn kauwgom als hij erop heeft gekauwd. De stukjes plakt hij overal in huis, tot zijn moeder zegt dat hij ze op moet ruimen. Het is bijna een emmer vol. Jordi blaast hiervan een grote ballon en bevestigt daar een mandje aan. Hij vliegt ermee tegen de kerktoren. Hij moet de brandweer beloven dit waagstuk niet meer te herhalen. Het verhaal is in de t.t. geschreven. Af en toe wordt er interpunctie gebruikt. De zinnen zijn enkelvoudig en kort, soms zijn de woorden meerlettergrepig. Op elke pagina staat een illustratie bij de tekst, af en toe loopt deze over twee bladzijden door, om en om in zwart-wit-grijs en in frisse kleuren. Ze zijn dynamisch maar de stijl is een beetje kinderlijk. Jordi en zijn ouders hebben een bruine huidskleur (voor het verhaal niet van belang). Het boek is stevig gebonden en heeft een glanzende harde kaft, voorzien van een aantrekkelijke gekleurde plaat. Zelf te lezen vanaf ± 7 jaar, na ongeveer 8 maanden leesonderwijs.

Over Lieneke Dijkzeul

Lieneke Dijkzeul (Sneek, 7 maart 1950) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken en volwassenenliteratuur.

Biografie

Na haar jeugd verhuisde ze naar Amsterdam, nabij Schiphol en tegenwoordig woont ze in Culemborg. Ze was actief als beroepskeuzetester voordat ze begon met schrijven na de geboorte van haar dochter 1979. Ze schreef korte verhalen voor de Donald Duck, de Taptoe en de Okki.

In 1990 schreef ze haar eerste jeugdboek, Houd je taai. Daarna schreef ze nog meer boeken, voornamelijk jeugdromans. Het onderwerp in haar boeken is vooral eenzaamheid, naar eigen zeggen "omdat ieder mens hier eens in zijn leven mee in aanraking komt".

Sinds 2006 schrijft ze ook boeken voor volwassenen. In dat jaar verscheen haar debuutthriller De stille zonde, die zowel door het publiek als in recensies goed werd ontvangen. De in 2007 uitgegeven literaire thriller Koude lente werd genomineerd voor de Gouden …Lees verder op Wikipedia

Suggesties