Boek
Nederlands

Kom van die peer, mier!

Lida Dijkstra (auteur), Pauline Oud (illustrator)
+1
Kom van die peer, mier!
×
Kom van die peer, mier! Kom van die peer, mier!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Mier en Tor zitten op een peer. Een boer neemt de peer mee. Waar gaan Mier en Tor heen? AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Mieren, Peren, Vriendschap
Extra onderwerp
school, vriendschap, mieren, AVI-M3, peren
Leesniveau
AVI M3, AVI 2
Titel
Kom van die peer, mier!
Auteur
Lida Dijkstra
Illustrator
Pauline Oud
Taal
Nederlands
Uitgever
Assen: Maretak, 2008
23 p. : ill.
ISBN
9789043703376 (hardback)

Besprekingen

Het is vast niet gemakkelijk om als auteur een boekje te schrijven voor leerlingen die net leren lezen, zeker omdat de druk op je schouders wel heel groot is: de inhoud van het verhaal is vaak doorslaggevend voor het leesplezier en de leesmotivatie. Deze boodschap heeft Lida Dijkstra goed begrepen. Met Kom van die peer, mier! schreef ze immers een verhaal dat veel lezertjes ook echt met plezier zullen lezen.

Mier en tor, twee dieren waarvan de naam uiteraard uit één lettergreep moet bestaan, beleven een hachelijk avontuur wanneer mier van een peer wil bijten die net opgeraapt wordt door een boer. Via de boer komt de peer in de winkel, en daarna bij het schoolmeisje Kim. Zo maken tor en mier kennis met de wereld van de mensen. Voor een zesjarig kind bevat het verhaal voldoende spannende elementen om boeiend te blijven. Verder heeft het boekje ook een zekere educatieve waarde doordat kinderen naast het oefenen van technische leesvaardigheden ook kunnen lezen welke weg het…Lees verder
Mier en Tor zitten in de wei. Ze ruiken een peer. Mier begint al snel te smullen, maar dan komt er een mens (de boer). Via de boer en de winkel komen ze terecht bij Kim. Kim neemt de peer (en Mier en Tor) mee naar school. Als Kim de insecten ontdekt, slaat ze hen gelukkig niet plat. Ze gaan uiteindelijk in de tuin van Kim wonen. Deel uit de serie 'Schelpjesboeken'*, boeken bestemd voor kinderen die net kunnen lezen. Ze vormen een overgang van het prentenboek naar leesboek: de illustraties vormen een wezenlijk onderdeel van het verhaal. Het verhaal is ingedeeld in acht genummerde en getitelde hoofdstukken. Alle tekst is gezet in fladderzetsel. De tekstblokken staan als het ware in de illustraties (maar zijn zeer goed leesbaar). Er worden geen hoofdletters, wel leestekens gebruikt. De kleurrijke eigentijdse waterverfillustraties zijn zwart omlijnd. Dit deel is bedoeld voor beginnende lezers, medio groep 3, AVI-M3. Kortom, een leuk eigentijds eerste leesboekje. Vanaf ca. 6 jaar.

Over Lida Dijkstra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ldijkstra

Lida Dijkstra (Alida Wietske Dijkstra) (Heerenveen, 16 juli 1961) is een Nederlands auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze heeft ook enkele titels voor volwassenen op haar naam staan en schrijft ook educatief materiaal.

Biografie

Dijkstra groeide op in Scharsterbrug en verhuisde op haar achttiende naar Leiden om de Reinwardt Academie, een hbo voor museummedewerkers, te volgen. Daarna studeerde ze kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit van Leiden, met als specialisatie kunstnijverheid. Ze gaf in haar studietijd rondleidingen in Stedelijk Museum de Lakenhal en was student-assistent in de diatheek van het Kunsthistorische Instituut.

Tussen 1986 en 1989 werkte ze bij de stichting Monument van de Maand, daarna werd ze conservator in Museum Joure. Na de geboorte van dochter Ingeborg in 1992, legde ze zich toe op schrijven. In 1994 debuteerde ze met het Friestalige kinderboek Sjoerd Stiensma syn reis …Lees verder op Wikipedia

Suggesties