Boek
Nederlands

Bonzo past op het huis

Leonie Kooiker (auteur), Gertie Jaquet (illustrator)
+1
Bonzo past op het huis
×
Bonzo past op het huis Bonzo past op het huis
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Bonzo de hond mag niet mee op vakantie; hij moet op het huis passen. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Honden
Leesniveau
AVI 4
Titel
Bonzo past op het huis / Leonie Kooiker ; tek. van Gertie Jaquet
Auteur
Leonie Kooiker
Illustrator
Gertie Jaquet
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1998
37 p. : ill.
ISBN
90-276-3978-7

Besprekingen

Bonzo de hond moet op het huis passen als zijn baas en de vrouw op vakantie gaan. Maar zijn waakzame blaffen als hij mensen hoort, is roepen: 'Ik ben zo alleen.' Het buurmeisje dat hem uitlaat, heeft altijd haast. Bonzo ontsnapt door het raam, maar kan dan het huis niet meer in. Tom ontdekt de eenzame hond en samen met zijn vriendjes houden ze hem elke dag een poosje gezelschap. Eenvoudige, korte, eenregelige zinnen in directe, hedendaagse taal. De 'gesprekjes' die Bonzo heeft met Betje de poes, bieden een leuke afwisseling in de korte zinnen. Kinderen kunnen zich, zonder het zich bewust te realiseren, wellicht identificeren met het hondje, als ze zich alleen voelen. Herkenbaar is ook de verontwaardiging van de jongetjes. 'Die mensen zijn nooit thuis en laten die hond maar janken.' Als het echtpaar thuiskomt, vinden ze een stel kinderen in hun huis voor de televisie met Bonzo in hun midden. De naar de natuur getekende illustraties zijn eigentijds. Afwisselend zijn ze in grijs-zwart-wi…Lees verder

Over Leonie Kooiker

CC BY 3.0 - Foto van/door H. Kooyker

Leonie Kooiker (pseudoniem van Johanna Maria (Mieke) Kooyker-Romijn) (Markelo, 20 oktober 1927 - Papendrecht, 16 april 2020) was een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Loopbaan

Kooiker werd geboren in Markelo en doorliep het gymnasium. Ze publiceerde voor het kindertijdschrift Kris Kras, voordat zij haar eerste boek uitgaf (Het malle ding van bobbistiek). Dit boek kreeg direct een Gouden Griffel. Kooiker had een voorkeur voor verhalen waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar heen lopen. De personages in haar boeken zijn gewone kinderen die in spannende situaties terechtkomen.

Bibliografie

  • 1970 Het malle ding van bobbistiek (Gouden Griffel), Ploegsma
  • 1972 De boevenvangers, Ploegsma
  • 1972 De diamant van de piraat, Ploegsma
  • 1972 Het laantje met de lindeboom, Lemniscaat
  • 1973 De dochter van de schilder op de berg, PloegsmaLees verder op Wikipedia