Boek
Nederlands

Het vogelmeisje

Johanna Kruit (auteur), Hanneke Kools (illustrator)
+1
Het vogelmeisje
×
Het vogelmeisje Het vogelmeisje
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Hanan is een Marokkaans meisje dat in Nederland woont. Ze vertelt al haar geheimen aan een zwarte kraai. AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI 5
Titel
Het vogelmeisje / Johanna Kruit ; ill. Hanneke Kools
Auteur
Johanna Kruit
Illustrator
Hanneke Kools
Taal
Nederlands
Uitgever
Assen: Maretak, 2003
64 p. : ill.
ISBN
90-437-0184-X

Besprekingen

Hanan is een Marokkaans meisje dat een geheim heeft: een zwarte vogel die altijd in de buurt is en tegen wie ze praat. Haar vader werkt hard. Hij pakt in een fabriek kippenpoten in. Op zaterdag heeft hij nog een baantje erbij. Zus Karima werkt in een winkel. 's Avonds komt ze moe thuis van haar werk. Haar broer Ali mag veel meer dan zij. Hij mag naar buiten naar zijn vrienden en hij krijgt ook wel eens geld van haar moeder. Hanan moet op haar kleine broertje Tahar passen, de tafel dekken, bedden opmaken, de afwas doen en nog veel meer. Met haar vriendin Naima is het eigenlijk ook al niet zo leuk, want die wil de oude Halima pesten, de oude Marokkaanse vrouw die door alle kinderen gepest wordt, omdat ze krom loopt, erg oud is, altijd zwarte kleren draagt en een grote neus heeft. Een oude toverheks, vinden de kinderen haar.

Kortom: Hanan heeft het eigenlijk helemaal niet naar haar zin. Elke keer verandert er in het verhaal echter een beetje ten goede. Hanans vader maakt promotie…Lees verder
Hanan is een Marokkaans meisje dat in Nederland woont. Haar vader ziet ze bijna nooit, omdat hij hard moet werken om geld te verdienen voor het gezin en de familie in Marokko. Hanan zit vaak te dagdromen en ziet steeds een zwarte kraai aan wie ze alles vertelt. Ze ontmoet een oude vrouw, Halima, die door de andere kinderen vaak gepest wordt. Hanan ontdekt dat ze juist heel aardig is en dat Halima de vogel ook kent. Ze deelt nu voortaan haar belevenissen, twijfels en geheimen met de vogel en met Halima. Deel uit de serie 'Giraf'*. Verhaal met wat weinig spanning, in korte zinnen en eenvoudige woorden. De tekst is groot gedrukt in een duidelijke bladspiegel. Op iedere twee bladzijden staan grote of kleinere gekleurde tekeningen in aquareltechniek die goed bij het verhaal passen. Aantrekkelijk omslag met een tekening van een meisje in bed, denkend aan een oude vrouw en een vogel. Vanaf ca. 7 jaar.

Over Johanna Kruit

Johanna Anna Kruit (Zoutelande, 14 december 1940) is een Nederlands schrijfster.

Biografie

Kruit groeide op als een na oudste in een gezin van elf kinderen. Haar vader was boekhandelaar. Kruit bezocht de mulo en werkte daarna als verpleegster in een kindersanatorium. Daarna had ze een tijdje een jeugdrubriek in een regionale krant. Toen ze op latere leeftijd last kreeg van een hernia en ze lange tijd op bed moest gaan liggen begon ze met schrijven.

In 1976 debuteerde bij uitgeverij WEL het boek Achter een glimlach. In 1989 kwam haar eerste kinderboek Als een film in je hoofd uit. Hierna ging ze verhalen en gedichten schrijven voor Vrij Nederland, Margriet, Okki, Taptoe en Mik-Mak. In 1996 kreeg ze een Vlag en Wimpel voor haar jeugdbundel Zoals wind om het huis. Kruit wordt samen met de schrijvers Leendert Witvliet, Wiel Kusters, Remco Ekkers en Ted van Lieshout gereken…Lees verder op Wikipedia