Boek
Nederlands

Bruggenbouwers

Jan Guillou (auteur), Bart Kraamer (vertaler)

Besprekingen

Eerste deel van een trilogie over ‘De grote eeuw’ van de vooral door spionageromans bekend geworden Zweedse schrijver (1944). Dit deel speelt van ca. 1880 tot 1915 en beschrijft hoe drie arme, maar uiterst intelligent Noorse visserszonen door een liefdadigheidorganisatie in Bergen in de gelegenheid worden gesteld een gedegen schoolopleiding te volgen. Daarna wordt het Lauritz, Oscar en Sverre mogelijk gemaakt de ingenieursstudie aan de prestigieuze technische universiteit in het Duitse Dresden met prachtige cijfers te voltooien. Alleen Lauritz voldoet aan de verplichting, zich in dienst van de spoorwegaanleg in Noorwegen te stellen. Oscar neemt dienst als spoorwegbouwer in Duits West-Afrika. Guillou weet op spannende wijze een tijdbeeld te schetsen, waarin technisch vooruitgangsgeloof en omwentelingen in de maatschappelijke en politieke orde soms op dramatische wijze met elkaar in botsing komen. De broers zijn bouwers van spoorbruggen, maar overbruggen ook maatschappelijke, technische…Lees verder

Over Jan Guillou

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou (Södertälje, 17 januari 1944) is een Zweedse auteur en journalist. Hij verwierf internationaal het meeste succes met de spionagereeks Coq Rouge met als protagonist de door hem bedachte spion Carl Hamilton. Daarnaast schreef hij nog een trilogie over de tempelier Arn Magnusson.

Guillou verwierf bekendheid na zijn onthullingen rondom een schandaal van de Zweedse inlichtingendienst in 1973 waarvoor hij veroordeeld werd tot 10 maanden gevangenschap.

Tegenwoordig is hij ook commentator, bijvoorbeeld over de conflicten in het Midden-Oosten en over binnenlandse onderwerpen. Hij houdt er controversiële ideeën op na over feminisme en homoseksualiteit. Over het laatste heeft hij gezegd: "Homoseksualiteit is eerder een modieus verschijnsel dan iets dat iemand is aangeboren. Het is iets dat in de geschiedenis telkens is opgekomen en weer verdwenen", en: "Homoseksualiteit bestond niet in de 17e eeuw".

Samen met collega-jou…Lees verder op Wikipedia