Boek
Nederlands

Lars is de weg kwijt

Henk Hokke (auteur), Daniëlle Schothorst (illustrator)
+1
Lars is de weg kwijt
×
Lars is de weg kwijt Lars is de weg kwijt
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Lars wil naar zijn neef Roel; Roel woont ver weg. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Verdwalen
Extra onderwerp
verdwalen, Leeservaring C, verhalen
Leesniveau
AVI M3, AVI 1
Titel
Lars is de weg kwijt / tekst Henk Hokke ; ill. Danielle Schothorst
Auteur
Henk Hokke
Illustrator
Daniëlle Schothorst
Taal
Nederlands
Uitgever
Assen: Maretak, 2005
25 p. : ill.
ISBN
90-437-0266-8 9789043702669 (hardback)

Besprekingen

Dit boekje voor kinderen die net kunnen lezen brengt een eenvoudig, sympathiek verhaal dat goed uitgewerkt is. Lars wordt door zijn neef Roel uitgenodigd zijn hut te bezichtigen. Moeder let even niet goed op, en Roel gaat er meteen op uit op de fiets. Eens de stad uit verdwaalt hij al snel en komt hij in een bos terecht. Koud en bang wordt hij gered door een vrouw. Alles eindigt goed en gelukkig, en er worden een beter voorbereide uitstap naar neef Roel gepland.

Henk Hokke schrijft een coherent verhaal met een zekere spanning. De gevoelens van Lars worden goed en bondig weergegeven. Minder geslaagd is dat alle handelingen en details beschreven worden, en er dus nogal wat lange, oninteressante passages zijn. Er is gewoon teveel tekst voor het magere gegeven. De illustraties vallen helemaal tegen. Ze beelden het verhaal uit, maar daarmee is alles gezegd. De stijl deed me denken aan die flauwe BV-strips. [Chris Bulcaen]
Lars krijgt een brief van zijn neef Roel. Roel woont op een boerderij; hij heeft een hut en een hond. Lars wil graag naar zijn neef toe, maar het is ver weg. Hij vraagt mam of hij naar Roel mag; zij luistert niet goed en geeft zomaar toestemming. Lars gaat vlug op weg, maar verdwaalt buiten de stad. Gelukkig komt Lars een vrouw tegen die hem helpt. De vrouw belt mam die heel erg blij is dat Lars terecht is. Eerste leesboekje uit de serie Schelpjesboeken, bedoeld voor kinderen die net kunnen lezen. De tekst bevat eenlettergrepige woorden en korte zinnen. Er worden geen hoofdletters gebruikt met uitzondering van de eigennamen. Het gebruik van overige leestekens is beperkt tot aanhalingstekens en een enkel uitroep- en vraagteken. De tekst is gezet op een kleurrijke achtergrond omgeven door paginagrote gekleurde illustraties, passend bij de tekst. Verzorgde gebonden uitgave. Leesoefenstof op AVI 1-niveau voor kinderen van ca. 6 jaar.

Suggesties