Boek
Nederlands

Bofkont nummer één

Henk Hokke (auteur), Gertie Jaquet (illustrator)
+1
Bofkont nummer één
×
Bofkont nummer één Bofkont nummer één
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Annemarie heeft altijd pech. Haar vrienden Max en Marit proberen haar geluk te brengen. Maar ook dat loopt niet altijd goed af. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Geluk, Helpen, Pech hebben
Extra onderwerp
vrienden, vriendschap, verhalen
Leesniveau
AVI 6
Titel
Bofkont nummer één
Auteur
Henk Hokke
Illustrator
Gertie Jaquet
Taal
Nederlands
Uitgever
Assen: Maretak, 2005
63 p. : ill.
ISBN
90-437-0273-0

Besprekingen

Max en Marit willen dolgraag Annemarie helpen om geluk te krijgen. Ze is immers een pechvogel: ze scheurt haar nieuwe trui, valt voortdurend of laat andere mensen struikelen. Eerst denken ze na over de vraag wanneer je geluk hebt: als je iets moois vindt of zomaar iets moois krijgt, als iemand verliefd op je wordt (al moet dat van twee kanten komen natuurlijk), als je veel snoep krijgt, laat mag opblijven, uit logeren mag enz. Dan werken ze stap één van hun plan uit: ze leggen een mooie knikker klaar op de stoep. Net als Annemarie die wil oprapen, is een grote, brutale jongen haar te snel af. Stap twee dan maar: ze stoppen een mooi boek als cadeau in haar tas. Maar dan knapt een flesje cola... Stap drie is de moeilijkste: ze proberen Arnold te doen geloven dat hij verliefd op Annemarie is. Daarvoor verzinnen ze zelfs een leugentje om bestwil, maar net dat doet hun plan mislukken. Intussen leverde het voor de lezer wel een grappige passage op. Voor stap vier nodigen ze hun vriendinnetj…Lees verder
Max en Marit zijn bevriend met Annemarie, die altijd pech heeft. Ze valt ergens over, verliest iets of scheurt haar kleren. Dit in tegenstelling tot Max, die altijd geluk heeft. Max en Marit vinden het sneu dat Annemarie zo'n pechvogel is en willen haar helpen. Ze bedenken (grappige) plannetjes om Annemarie geluk te brengen, maar ook bij deze plannetjes heeft ze pech. Ze ziet de nét neergelegde mooie knikker wél, maar valt dan, óf krijgt cola in haar tas als Max er als verrassing nét een mooi boek ingestopt heeft. Annemaries moeder vindt echter níet dat zij een pechvogel is, maar 'bofkont nummer één' omdat zij geluk heeft zulke leuke vrienden te hebben. De hoofdstukken zijn niet te lang; prettige bladspiegel en lay-out. De tekst is eenvoudig, vlot en aansprekend. Geïllustreerd met vrolijke, kleurige, zwartomkaderde tekeningen, die hier en daar wat stijf aandoen. Het handzame boekje heeft een aantrekkelijk omslag. Een laagdrempelig en grappig leesboekje voor kinderen vanaf ca. 7 jaar.

Suggesties