Boek
Nederlands

Alleen in Berlijn : roman

Ook verschenen als Ieder sterft in eenzaamheid

Hans Fallada (auteur), Annelen Habers (vertaler), Geoff Wilkes (nawoord)
+1
Alleen in Berlijn : roman
×
Alleen in Berlijn : roman Alleen in Berlijn : roman

Alleen in Berlijn : roman

Ook verschenen als Ieder sterft in eenzaamheid

In de reeks:
Titel
Alleen in Berlijn : roman
Ook verschenen als
Ieder sterft in eenzaamheid
Auteur
Hans Fallada
Vertaler
Annelen Habers
Nawoord
Geoff Wilkes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Jeder stirbt für sich allein
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2010
495 p. : ill.
ISBN
9789059362970 (hardback)

Besprekingen

Een Berlijns echtpaar dat het bericht krijgt dat hun zoon voor de Führer is gevallen, besluit verzet te plegen d.m.v. het verspreiden van briefkaarten met teksten die het naziregime hekelen. Tegelijk met de beschrijving van de wat hulpeloze, nauwelijks effectieve verzetsactiviteiten van het moreel hoogstaande paar wordt een beeld geschetst van de angst, de onderdrukking en de gecorrumpeerdheid van de doorsnee burger en de bruutheid van de nazi’s in Berlijn tijdens WO II. Deze herontdekte roman uit 1947 ( in Engeland was het een zomerseller) leest als een detective, door de perspectiefwisseling die verspringt van het echtpaar naar de laconieke met opsporing belaste rechercheur van de Gestapo. Realistisch zonder grote woorden of sentimentaliteit, met een ondertoon van humor geschreven. Een boek over gewone, fatsoenlijke burgers in een samenleving vol dreiging. Aan de verfilming wordt gewerkt door de makers van Goodbye Lenin (eerder verfilmd met Hildegard Knef). Een bijzondere roman die …Lees verder

Lafbekken en opportunisten

 Klassieker.

Op het eerste gezicht past Hans Fallada's roman 'Alleen in Berlijn' ('Jeder stirbt für sich allein', 1947) goed in de trend. Helden zijn weer in, en zeker ook verzetshelden. Het boek werd enige jaren geleden herontdekt en is inmiddels wereldwijd een succes. En terecht. Fallada schrijft overrompelend direct proza, in reportagestijl, vol levensechte karakters en dialogen. En hij doet dat bovendien zonder het moralistische gezever dat veel Duits proza van later tijd - toen 'iedereen' zo goed wist waar het fout was gegaan met het land - zwaar verteerbaar maakt.

Maar verzetsroman is 'Alleen in Berlijn' alleen op het eerste gezicht. Het boek wordt doorgaans beschreven als de dappere, eenzame strijd van de kleine luiden Otto en Anna Quangel tegen het nationaal-socialistische regime. Hebben deze commentatoren het verhaal wel tot zich laten doordringen? Het lijkt alof ze zich vooral baseren op de recente internationale filmproductie 'Alone in Berlin'. Daarin zien we de Quangels …Lees verder

Over Hans Fallada

Hans Fallada (pseudoniem van Rudolf Wilhelm Friedrich Ditzen; Greifswald, 21 juli 1893 - Berlijn, 5 februari 1947) was een Duits schrijver. Hij was onder meer ambtenaar, boekhouder en nachtwaker voordat hij zich geheel aan het schrijven wijdde. In 1931 verscheen zijn eerste succesvolle roman 'Bauern, Bonzen und Bomben'. In 1932 kwam zijn roman Kleiner Mann, was nun? uit. Deze roman, die in meer dan 20 talen is vertaald, maakte hem wereldberoemd. In Nederland verscheen het als Wat nu, kleine man? in 1932, uitgeverij Servire Katwijk.

Na de Tweede Wereldoorlog werkte Fallada voor “Duitslands geestelijke herbewapening”. Hij hield zijn landgenoten voor dat zij moesten opbouwen, zich niet overgeven aan utopieën, aanpakken wat hun voor de handen kwam en wat vreugde gaf aan de mensen, die door de oorlog waren ontmoedigd en wat de gemeenschap ten nutte is.

Pas na zijn dood verschenen Der Alpdruck (1947), Jeder stirbt für sich allein (19…Lees verder op Wikipedia