Boek
Nederlands

De schuld van Roseboom

Guido Eekhaut (auteur)
+1
De schuld van Roseboom
×
De schuld van Roseboom De schuld van Roseboom

De schuld van Roseboom

Genre:
Wanneer illegaal in Afrika gedumpt radioactief afval kinderen doodt en een Nederlandse bedrijfsleider, Jaap Roseboom, betrokken blijkt, trekt journalist Pim Raspe ten strijde tegen dit onrecht. Hij wil deze zaak, die hem zelfs tot in het financiële hart van Londen voert, tot op het bot uitzoeken. Roseboom wordt echter vermoord en een gevaarlijke huurmoordenaar maakt al snel andere slachtoffers.
Titel
De schuld van Roseboom
Auteur
Guido Eekhaut
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2012
395 p.
ISBN
9789022327098 (paperback)

Besprekingen

De schuld van Roseboom is na Absint (2009) een thriller die bekroond werd met de Hercule Poirotprijs, en Loutering, de derde thriller met hoofdcommissaris Dewaal van de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de Belgische hoofdinspecteur Walter Eekhaut in de hoofdrollen. Guido Eekhaut kent ondertussen het klappen van de zweep en past de gebruikelijke thrillerelementen en trucjes toe met zwierige vakkundigheid: dubbele verhaallijn, snel wisselende scènes, strakke dialogen en als toetje een verre en exotische locatie.
In Toube, een fictief Afrikaans land, wordt op illegale wijze radioactief afval uit Nederland gedumpt, wat al vlug voor medische problemen zorgt bij de plaatselijke bevolking. Pim Raspe, een Nederlandse journalist, wil deze wanpraktijk aan de kaak stellen. Het spoor leidt naar financiële zwaargewichten in Londen. De gevolgen blijven niet uit. Jaap Roseboom, een Nederlandse malafide bedrijfsleider die bij de zaak betrokken is, wo…Lees verder
In een Afrikaans land is radioactief afval uit Nederland gedumpt. Kinderen sterven, maar de corrupte autoriteiten weigeren het probleem te erkennen. De journalist Pim Raspe onderzoekt de zaak en ziet het verband tussen afvalbedrijf Roseboom en enkele Britse bedrijven die Roseboom willen overnemen. Jaap Roseboom wordt vermoord en er volgen aanslagen op Pim Raspe. De AIVD onderzoekt de zaak. De Belgische agent Walter Eekhaut (!) is naar de Amsterdamse afdeling overgeplaatst. Terwijl hij het trauma van de dood van zijn vrouw nog niet verwerkt heeft, blijkt de man die hij voor haar dood verantwoordelijk houdt in Nederland actief. Een groots opgezet verhaal met veel verwikkelingen dus, waarbij het lijkt dat de schrijver moeite had de verschillende verhaallijnen op een bevredigende manier te beëindigen. Wat ook gemist wordt, is verrassing en spanning tijdens het verhaal. Die wordt ook bij de moordaanslagen niet gevoeld. Niet de beste Eekhaut dus. Normale druk.

Over Guido Eekhaut

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door DirkVE

Guido Eekhaut (Leuven, 1954) is een Vlaams auteur van misdaadromans, speculatieve fictie en literaire fantasie.

Hij publiceerde een vijftigtal boeken bij grote en kleine uitgeverijen in Vlaanderen en Nederland. Zijn kortere proza werd onder andere gepubliceerd in De Gids, Maatstaf, SIC, De Brakke Hond, Lava, en vele andere tijdschriften. Verhalen verschenen en verschijnen ook in vertalingen, onder andere in de VS, Duitsland, Polen, Roemenië, China, Italië, Argentinië en Denemarken.

Als journalist schreef hij voor de De Tijd (België), Intermediair, De Standaard, Knack en Bizz. Hij levert tevens essays aan een aantal literaire en politieke tijdschriften, waarin hij zich voornamelijk met geopolitiek, ideologie en geschiedenis bezighoudt. In de jaren tachtig schreef hij daarenboven hoorspelen, waarvoor hij bekroond werd. Ook verscheidene van zijn verhalen werden bekroond met literaire prijzen. Een van zijn eerste romans, De Ci…Lees verder op Wikipedia