Boek
Nederlands
Een misdadiger, gespecialiseerd in kidnappingen, verkijkt zich op de morele en fysieke weerbaarheid van het gezin waarvan hij de dochter heeft ontvoerd.
Titel
24 uur
Auteur
Greg Iles
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
24 hours
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2001
351 p.
Aantekening
Verfilmd als Trapped
ISBN
90-245-3988-9

Besprekingen

Dokter Will Jennings, een medicus die het zelfs naar Amerikaanse normen ver heeft geschopt, reist naar Biloxi (V.S.), waar hij het woord zal voeren op een medische conventie. Zijn vrouw Karen -- die zich na tien jaar huwelijk verwaarloosd voelt -- en hun vijf jaar oude zoon Abby blijven thuis, wat minder veilig is dan op het eerste gezicht lijkt. Want Joe Hickey, een psychopaat met een negatieve instelling ten overstaan van dokters, heeft reeds jaren ervaring in het opzetten van de perfecte kidnappingstechnieken waar het kinderen van uithuizige dokters betreft. Hij wordt in zijn praktijk, die hij in het recent verleden reeds vijf keer met succes toepaste, bijgestaan door zijn sexy vrouw Cheryl Lynne (een wat emotioneel onstabiele, ex-karakterdanseres) en zijn zwaarlijvige en naïeve neef Huey. Een onwaarschijnlijk opzet, uitgevoerd door een uitheems trio, maar niets is onmogelijk in 24 uur.

De hele actie is gepland binnen het tijdsbestek van één dag. Terwijl Cheryl de dok…Lees verder
John Hickey heeft de perfecte kidnapmethode uitgevonden en het werkt al jaren. Ieder jaar ontvoert hij één kind (altijd van artsen uit Mississippi) en binnen 24 uur weet hij de familie zo te terroriseren, dat ze het losgeld betalen, geen politie inschakelen en voor altijd hun mond houden. Maar de zesde keer gaat het mis: ten eerste heeft John Hickey behalve geld nog een ander motief, hij is er van overtuigd dat de arts Will Jennings verantwoordelijk is voor de dood van zijn moeder, ten tweede heeft hij buiten de karakters van Will, Karen en hun (diabetische) dochter Abby om gerekend. Will, Karen en Abby vechten terug, maar ze hebben maar 24 uur … Uitstekende, goed geschreven, buitengewoon spannende thriller met een goed plot, veel actie, levensechte hoofdpersonen, onverwachte wendingen en een finale, compleet met FBI operatie, die je op het puntje van je stoel brengt. Twee eerdere thrillers van Iles, 'Doodsangst' en 'Het stille spel' kregen allebei vier sterren in de 'Vrij Nederland …Lees verder

Over Greg Iles

Greg Iles (Stuttgart (Duitsland), 1960) is een Amerikaanse thrillerschrijver.

Hij woont in Natchez, Mississippi, waar de meeste van zijn romans zich afspelen. Hij noemt ze zijn "Natchez-" of "Mississippi-romans". In sommige van die Natchez-romans is "Penn Cage" ofwel de hoofdfiguur (The Quit Game, Turning Angel en The Devil's Punchbowl) ofwel bijfiguur (Sleep no more en True Evil).

Iles speelt in de band "Rock Bottom Remainders", samen met Dave Barry, Stephen King, Ridley Pearson, Scott Turow, Amy Tan, James McBride, Mitch Albom, Roy Blount Jr., Matt Groening en Kathi Kamen Goldmark.

Bibliografie

  • 1993 - Spandau Phoenix (niet vertaald), Tweede Wereldoorlog-roman
  • 1995 - Black Cross (niet vertaald), Tweede Wereldoorlog-roman
  • 1997 - Mortal Fear, vertaald als Doodsangst (1997 - ISBN 90-245-0362-0)
  • 1999 - The Quiet Game…Lees verder op Wikipedia