Boek
Nederlands

De zwemles

Gertie Jaquet (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Noor heeft een hekel aan zwemmen, maar als haar watervrienden haar een spoedcursus hebben gegeven in zwemmen, duiken en watertrappelen, wil ze de volgende dag direct naar het zwembad. Prentenboek met kleurige tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Zwemmen
Titel
De zwemles / tekst en ill. Gertie Jaquet
Auteur
Gertie Jaquet
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2003
[32] p. : ill.
ISBN
90-216-1905-9

Besprekingen

Mama en papa vinden zwemles een goed idee. Noor houdt echter niet van het zwembad. Het is koud en nat, en het stinkt. De badmeester is vriendelijk, maar Noor blijft liever op de rand zitten. Wat duurt de zwemles lang. 's Nachts krijgt Noor zwemles van Otter, Octopus, Dolfijn, Zeeleeuw en de goudvis. Dit zijn haar knuffeldieren behalve goudvis, die is echt(er).

Op de overheersend blauwe omslag van dit stemmige prentenboek zwemt Noor achter een kikker. Het vele water uit Noors beleving weerspiegelt in ruime azuurblauwe wateroppervlakken op de bladzijden. De rustige illustraties geven treffend de gevoelens en zorgen van Noor weer. Verder komen typische zwemtechnieken goed uit de (water)verf zowel in de tekst als in de tekeningen: drijven, schoolslag, watertrappelen... De sfeervolle prenten sluiten mooi bij de tekst aan. De goedgekozen kleuren hebben iets stralends, de figuren kregen een onregelmatig donker lijntje als contour. Dit alles maakt de sfeer in het boek kalm en informee…Lees verder
Noor moet naar zwemles maar dat vindt ze helemaal niet leuk. Het water is te koud en te nat en bovendien stinkt het zwembad. Alleen met haar voeten in het water vindt ze genoeg. Maar als Noor 's avonds naar haar goudvis in z'n kom kijkt, gebeurt er iets wonderlijks. De vis nodigt haar uit voor een speciale spoedzwemcursus bij z'n watervrienden. Kikker leert haar de schoolslag, otter leert haar drijven, octopus leert haar watertrappelen en de dolfijn duikt met haar door het gat. De volgende dag wil Noor direct naar het zwembad. Een heerlijk aansprekend prentenboek, vooral voor kinderen met watervrees. De kleurige, zwartomlijnde tekeningen beslaan telkens 2 bladzijden en ondersteunen op een heldere, humoristische manier de eenvoudige tekst. Een vrolijk verhaal waarbij op de laatste bladzijde duidelijk wordt wie de dieren zijn waarvan Noor les heeft gehad.Vierkant formaat prentenboek, met op het omslag een zwemmende Noor achter de leskikker. Vanaf ca. 4 jaar.

Over Gertie Jaquet

Gertie Jaquet (Egmond aan Zee, 28 november 1958) is een Nederlands illustratrice.

Levensloop

Jeugd en opleiding

Gertie werd geboren in Egmond aan Zee. Als van kinds af aan was ze veel bezig met tekenen. Na haar middelbare school bezocht ze de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Loopbaan

Jaquet begon in 1983 met het illustreren van kinderboeken. Aanvankelijk schreef ze zelf prentenboeken maar later ging ze ook werken met schrijvers. Zo maakte zij de illustraties van de boekenserie Haas van Annemarie Bon. Ook werkt ze veel samen met haar collega's Georgien Overwater, Ineke Goes en Lars Deltrap. Naast haar werk als illustratrice ze ook werkzaam als keramiste en maakt ze stempels.

Boekenselectie