Boek
Nederlands

Kip in een dip

Erik Van Os (auteur), Georgien Overwater (illustrator), Elle Van Lieshout (auteur)
Kip legt een ei, maar wie wil het ei? AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Dieren, Verdrietig zijn
Leesniveau
AVI 1
Titel
Kip in een dip / tekst Erik van Os en Elle van Lieshout ; ill. Georgien Overwater
Auteur
Erik Van Os Elle Van Lieshout
Illustrator
Georgien Overwater
Taal
Nederlands
Uitgever
Assen: Maretak, 2005
23 p. : ill.
ISBN
90-437-0267-6

Besprekingen

Met kippen kun je lachen. Frow Steeman deed het met haar prentenboek Mijn kip, Erik van Os en Elle van Lieshout laten kippen acteren als hedendaagse mensen in een grappig eerste leesboek over een kip die haar ei niet kwijt kan. De boer wil het ei niet, want zijn torenhoge rek ligt al vol. De muis hoeft het ook niet, die eet liever de kaas van de boer op. En de haan wil niet helpen een oplossing te vinden want hij is een nieuw hok aan het bouwen. Een depressie is het gevolg. Wanneer haan belt om zich te excuseren, volgen enkele misverstanden omdat haan de uitdrukkingen 'in een dip', 'in een put' en 'uit mijn hum' niet begrijpt. De kip moet er hard om lachen, en aanvaardt uiteindelijk het ei.

Het schrijversduo van Os en van Lieshout heeft al meer geestige boekjes voor eerste lezers geschreven, en dit is er weer zo eentje. Het is meteen ook het beste deeltje van de nieuwe serie 'Schepjesboeken' die uitgeverij Maretak dit jaar uitbrengt. Het bevat allerlei elementen om jonge…Lees verder
Humoristisch leesoefenboekje over een kip die al zoveel eieren heeft gelegd dat niemand haar ei meer wil. Ze raakt ervan in een dip en blijft daarom maar op haar ei zitten. Haan heeft nu medelijden en wil haar helpen, maar kip heeft nu zo lang op haar ei gezeten dat een kuiken tevoorschijn komt en haan en kip een gelukkig ouderpaar worden. Deel uit de serie 'Schelpjesboeken'*, die een overgang vormen van prentenboek naar leesboek: de illustraties zijn een wezenlijk onderdeel van het verhaal. De tekst in AVI-M3 is speels in blokjes gedrukt en wordt afgewisseld met geestige tekeningen die een perfecte eenheid vormen met de tekst. De tekeningen in vlotte speelse lijnen zijn ingekleurd in zachte tinten en vormen een persiflage op menselijke eigenschappen. De dieren zijn aangekleed. Het lettertype en de bladspiegel zijn aantrekkelijk. Het slot van het verhaal eindigt in een soort strip zonder tekst. Een fantastisch leesoefenboekje met een aantrekkelijk uiterlijk. Vanaf ca. 6 jaar.

Suggesties