Boek
Nederlands

De verboden toverspreuk

Else Van Erkel (auteur), Peter Van Harmelen (illustrator)
+1
De verboden toverspreuk
×
De verboden toverspreuk De verboden toverspreuk
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Nina Nachtegaal is een kleine heks; ze wil in de Grote Heksennacht laten zien dat ze zich heel klein kan toveren. Maar weer groot worden is moeilijker... Vanaf ca. 7,5 jaar.
Onderwerp
Heksen, Magie
Leesniveau
AVI 6
Titel
De verboden toverspreuk
Auteur
Else Van Erkel
Illustrator
Peter Van Harmelen
Taal
Nederlands
Uitgever
Assen: Maretak, 2006
64 p. : ill.
ISBN
90-437-0285-4

Besprekingen

Voor normaal vorderende lezers van het tweede leerjaar voorziet uitgeverij Maretak de 'Giraf'-reeks, op niveau AVI 4-6. Ook bij deze boekjes worden, naast het AVI -niveau, de leeservaringschaal en het thema opgegeven in de LeesLat. Het geheime pakje van Isabel Van Duijne is een grappig en spannend verhaal over een pakje dat de postbode verloor, toen hij met zijn fiets een rollend blikje wou ontwijken en daarbij viel. Ben voelt zich schuldig, want hij schopte het blikje op de weg. Wanneer Ben het pakje vindt, wil hij het graag zelf aan de eigenaar bezorgen. Op zijn zoektocht belandt hij in allerlei avonturen. Dit is een leuk verhaal met kleurrijke tekeningen die de tekst goed ondersteunen. De eenvoudige zinnen (AVI 4) klinken natuurlijk en vlot.

Leestechnisch iets moeilijker (AVI 5) is Het gouden doosje van Josée Gruwel. Ook dit is een realistisch verhaal over een vakantie op een Grieks eiland. De tante van Mark woont al een tijdje op het eiland en Mark en zijn moe…Lees verder
Met een bijzondere spreuk tovert een jong heksje zichzelf tijdens de Grote Heksennacht klein, maar weer groot worden lukt niet. Daarvoor wordt de hulp van een tovenaar ingeroepen. Mede door haar mooie stem helpt hij haar en de andere heksen. Deel uit de serie "Giraf", bestemd voor het onderwijs. Door het goede bindwerk en stevige papier is het geschikt voor veelvuldig gebruik. De tekst is verdeeld in korte, getitelde hoofdstukken; duidelijke letters en een ruime bladspiegel maken het lezen aantrekkelijk. Het verhaal zelf is vriendelijk; de gebeurtenissen volgen elkaar met met voldoende spanning op. De personen zijn clichéfiguren, het slot is wat gekunsteld. Veel zachtgekleurde pentekeningen verlevendigen de tekst. Bruikbaar als leesoefenstof vanaf ca. 7,5 jaar.