Boek
Nederlands

Onrecht : leven en dood in de Amerikaanse rechtszaal

Onrecht : leven en dood in de Amerikaanse rechtszaal

Als pro-Deoadvocaat verdedigt Smith de ter dood veroordeelde zakenman Kris Maharaj, die al een kwarteeuw in de gevangenis zit op verdenking van de moord op twee ex-zakenpartners. Met dit boek wil Smith bewijzen dat Maharaj onterecht veroordeeld is en zijn kritiek uiten op het Amerikaanse rechtssysteem.
Titel
Onrecht : leven en dood in de Amerikaanse rechtszaal
Auteur
Clive Stafford Smith 1959-
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Injustice : life and death in the courtrooms of America
Editie
2de, herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2013
444 p.
ISBN
9789045023465 (paperback)

Besprekingen

In 1986 werd de Britse zakenman Kris Maharaj in zijn woonplaats Miami gearresteerd op verdenking van de gewelddadige moord op twee van zijn ex-zakenpartners. Hij had geen goede advocaat, werd schuldig bevonden en in 1987 ter dood veroordeeld voor de ene moord, en tot gevangenisstraf voor de andere. Later, via de Engelse pro-Deoadvocaat Stafford Smith, kwamen er bewijzen boven tafel die uitwezen dat de verkeerde man was veroordeeld. Maar nu 27 jaar later, zit Maharaj nog steeds gevangen, het doodvonnis werd weliswaar door toedoen van de auteur in 2002 vernietigd, maar de gevangenisstraf bleef staan. Stafford Smith die zich hoofdzakelijk bezighoudt met de verdediging van ter dood veroordeelden in Amerika, beschrijft in dit boek uitvoerig Maharaj’s zaak en proces, en aan de hand daarvan en van andere voorbeelden de werking en de manco’s van het Amerikaanse federale rechtssysteem, dat van sommige staten, en de gruwelijkheid van de doodstraf. Een wrang, schokkend en ontluisterend verhaal o…Lees verder

Onrecht. Leven en dood in de Amerikaanse rechtszaal

Mensenrechten, doodstraf, gevangenisleven, … het zijn actuele onderwerpen, maar toch weten we nauwelijks hoe het er echt aan toegaat in rechtszalen en advocatenkantoren. Clive Stafford Smith is een Brits mensenrechtenadvocaat die verschillende boeken schreef over de doodstraf en de rechtsgang in de Verenigde Staten. Hij redde talloze terdoodveroordeelden uit de dodencel en kreeg gevangenen vrij uit Guantanamo. In Onrecht vertelt hij het verhaal van Kris Maharaj die tot de doodstraf veroordeeld werd maar onschuldig is, en reeds 27 jaar in de cel zit. Een onthutsend, schokkend boek over gerechtelijke dwalingen, terechtgestelde onschuldigen en gruwelijkheden. Op 1 april 2014 wordt in de Vooruit de Amnesty Leerstoel van de Universiteit Gent uitgereikt aan Clive Stafford Smith.

Over Clive Stafford Smith

Clive Stafford Smith (9 juli 1959) is een Britse advocaat die gespecialiseerd is op het gebied van burgerrechten en de doodstraf in de Verenigde Staten. Hij staat onder andere enkele van de gevangen in het gevangenenkamp Guantanamo Bay bij.

In 2004 verhuisde hij van de VS naar het Verenigd Koninkrijk, hier werd hij juridisch directeur van de Britse tak van de non-profitorganisatie Reprieve. In 2005 ontving hij de 'Gandhi International Peace Price'.

Op 14 maart 2013 was hij te gast in Hier is... Adriaan van Dis. Hier sprak hij samen met presentator Adriaan van Dis over: zijn boek 'Onrecht', zijn werk als advocaat en zijn strijd tegen de doodstraf.

Onderscheidingen

  • Officier in de Orde van het Britse Rijk (2000)
  • Eredoctoraat in de rechten aan de Universiteit van Wolverhampton (2001)
  • Lifetime Achievement onderscheiding van The Lawyer Magazine (2003)
  • Benjamin South Award van d…Lees verder op Wikipedia