Een zwerver vindt een te vondeling gelegde baby en voedt hem op
Titel
The kid / written and dir. by Charles Chaplin
Regisseur
Charlie Chaplin 1889-1977
Taal
Engels
Uitgever
Warner Home Video, 2003
2 dvd-video's : zw/w.
Oorspr. opname
1921
Speelduur
ca. 50, 112 min.
Aantekening
Disc 2 bevat extra's Ondertiteling : Nederlands, Frans, Italiaans, Duits, Spaans, Arabisch, Bulgaars, Roemeens
EAN
7321931376457
mooov

Besprekingen

The kid was in 1921 de eerste lange speelfilm die Charlie Chaplin maakte. Chaplin is te zien in zijn creatie van de tragische zwerver. Hij adopteert een baby die te vondeling is gelegd (de zesjarige Jackie Coogan) en voedt hem op. Zo herstelt Charlie de ruiten, die het jongetje stiekem heeft ingegooid. De Speelfilmencyclopedie geeft 3 1/2 ster: 'Chaplins eerste lange film mengt slapstick en sentiment in een combinatie die in kracht wint als de 'zwerver' een wees van de straat opvoedt. Deze prachtige film lanceerde Coogan als belangrijke kinderster en het is duidelijk te zien waarom.' Als extra's bij deze digitaal gerestaureerde uitgave onder meer een korte inleiding door Chaplins biograaf David Robinson, een korte documentaire over de film, een latere film met Jackie Coogan, getiteld My boy.

Over Charlie Chaplin

Charles Spencer (Charlie) Chaplin (Walworth (Londen), 16 april 1889 – Corsier-sur-Vevey (Zwitserland), 25 december 1977) was een Engelse artiest, acteur, regisseur, componist en komiek. Daarnaast deed hij ook nog aan pantomime en vaudeville. Hij was in de tijd van het ontstaan van de bioscoopfilm in de Verenigde Staten een van de beroemdste filmsterren ter wereld. Later werd hij ook filmregisseur. Zijn bekendste rol was die van de zwerver The Tramp, een mannetje van eenvoudige komaf met een klein snorretje en een aanzienlijke persoonlijke waardigheid. Met een strakzittende jas, een rotting (rotan wandelstokje) en een hoedje lukt het hem in het dagelijks leven steeds weer vanuit een underdog-situatie zijn moeilijkheden te overwinnen. Chaplin speelde deze rol met veel succes van 1914 tot 1936 in tientallen films.

Biografie

Charlie Chaplin werd geboren als zoon van Charles Chaplin en Hannah Harriette Hill, die beiden in reizende t…Lees verder op Wikipedia