Boek
Nederlands

De slangenman

Bruno Boen (auteur)

De slangenman

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De Angolese Atosha moet in een noodsituatie hulp halen; hij krijgt dan te maken met het verhaal van de slangenman. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De slangenman
Auteur
Bruno Boen
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2001
66 p.
ISBN
90-6822-812-9

Besprekingen

Atosha woont in Angola. Als kleine jongen hoorde hij al het verhaal over de slangenman die zomaar slangen uit een dorp kon weglokken en die op slechte mensen een kluwen slangen kon afsturen. Atosha is nog maar 11 jaar maar hij spreekt naast het dialect van de streek ook vloeiend Portugees en in ruil voor wat zakgeld tolkt hij voor Mike en diens vrouw. Mike onderhoudt sinds kort de machines van de brouwerij in de buurt. In Angola woedt een strijd tussen rebellen en het leger. Zonder het te willen raken Mike en zijn vrouw betrokken bij die strijd omdat ze een gewonde rebel verzorgen. Bijna worden ze zelf door het leger opgepakt. Atosha kan hen redden doordat hij zelf als bij wonder hulp krijgt van de slangenman. Het verhaal dat zijn vader hem vertelde, steunt blijkbaar op feiten.

De auteur stopt heel veel informatie over Angola in zijn verhaal en dat zet vaak een rem op het verloop. Vooral bij de start wordt er te veel uitgeweken naar allerlei wetenswaardigheden over het land en …Lees verder
De ca. 12-jarige Angolese Atosha fungeert als een soort persoonlijk assistent voor de Belgische Mike die voor een brouwerij de machines onderhoudt. Ondanks de spoedcursus Portugees die Mike en zijn vrouw hebben gevolgd, hebben ze de hulp van Atosha hard nodig. Dat de regering corrupt is blijkt m.n. uit de controles op de wegen. De onstabiele politieke situatie komt ook aan de orde. Het meenemen van een gewonde 'terrorist' brengt hen in een penibele situatie. Als hun toestand hopeloos lijkt, kan alleen Atosha nog hulp halen. Op zijn moeizame tocht krijgt hij te maken met het verhaal van de slangenman, een oud volksverhaal. In dit geconstrueerde verhaal waar een aantal op zich aardige elementen wat moeizaam in elkaar zijn gestoken, doen vooral het taalgebruik en de stijl afbreuk aan het geheel. Daardoor leest het boek niet gemakkelijk. De zinnen zijn plechtstatig en ouderwets en niet aansprekend voor de doelgroep. Vanaf ca. 10 jaar.