Boek
Nederlands

Big Ben en Kroos in vliegende vaart

Bruno Boen (auteur), Marie-José Sacré (illustrator), Guy Counhaye (scenarist)
Big Ben wil vliegen; hij bouwt zelf een vliegtuig. Verhaal oplopend in moeilijkheidsgraad van AVI 3 tot en met AVI 5. Vanaf ca. 7 jaar.
Extra onderwerp
AVI 5
Leesniveau
AVI 3, AVI E3, AVI 4, AVI M4
Titel
Big Ben en Kroos in vliegende vaart / illustraties Marie-José Sacré ; tekst Bruno Boen ; naar een scen. van Guy Counhaye
Auteur
Bruno Boen
Illustrator
Marie-José Sacré
Scenarist
Guy Counhaye
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Averbode, 2000
29 p. : ill.
ISBN
90-317-1543-3

Besprekingen

Big Ben en eend Kroos zijn bekend van de kindertijdschriften 'Zonnekind' en 'Bon-jour'. Dit boek voor beginnende lezertjes bevat drie van hun avonturen. In het eerste verhaal wil Ben vliegen, net als zijn vriend, de eend, maar het vliegtuig gaat kapot en ze belanden samen in het water. Ben zegt dat hij net zo als Kroos wil zwemmen en in het tweede verhaaltje wordt verteld hoe hij dat aanpakt. Het derde hoofdstukje is zelfs spannend: de boot waarin Ben en Kroos zitten, vaart veel te snel. Gelukkig kan Ben zijn vriend en zichzelf op tijd redden.
De verhaaltjes zijn zeer plezierig en bevatten zowel spannende momenten als geruststellende stukjes. Ze zijn ook mooi geschreven. Ik hou niet zo van uitdrukkingen als "rotvaart" en "gaat als een gek tekeer" in boeken voor zeer jonge lezers. Bovendien vormen ze hier een stijlbreuk met de overigens goed geschreven tekst. Maar dat zijn details. Ook de illustraties zijn leuk. Een verzorgd boekje. Vanaf zes jaar. [Tatiana Seegers]
Big Ben wil samen met Kroos de eend gaan vliegen, maar de vleugels van zijn zelfgemaakte vliegtuig breken af. Ze duiken de sloot in en Big Ben maakt van zijn vliegtuig een boot; uiteindelijk trekt een koe de boot aan land. Het verhaal bestaat uit drie hoofdstukken waarin de moeilijkheidsgraad oploopt (van twee- naar vierlettergrepige woorden, AVI-3 t/m AVI-5). Een leuk verhaal, hoewel de stijl wat oubollig is. Iedere pagina bestaat uit een kleine vierkante kleurenillustratie in gemengde techniek die weergeeft wat eronder in zes tot acht korte zinnen wordt verteld. Een gebonden boekje, geschikt om voor te lezen vanaf ca. 4 jaar en om zelf te lezen vanaf ca. 7 jaar.