Boek
Nederlands

Blijf van mijn ei !

Brigitte Minne (auteur), Pascal Vermeersch (illustrator)
Titel
Blijf van mijn ei ! / Brigitte Minne ; tek. Pascal Vermeersch
Auteur
Brigitte Minne
Illustrator
Pascal Vermeersch
Taal
Nederlands
Uitgever
Mechelen: Bakermat, 2001
37 p. : ill.
ISBN
90-5461-309-2

Besprekingen

Kip Truus is trots op haar ei. Vooral omdat het een ei is van haar en van Miel de haan. Miel en Truus houden veel van elkaar. Er zal een kuikentje uit het ei komen als ze het maar goed warm houdt op een rustig plekje. Maar dat is juist het probleem bij een boer die verlekkerd is op eieren. Truus 'pikt' wel van zich af als de boer het ei wil meenemen, maar ze is er niet gerust in. Daarom zoekt ze een veilige plaats tussen het riet aan de beek. "in het nest ligt nu een ei of zes. Truus houdt ze warm. dag en nacht. ze broedt en broedt. en op een dag is het zover. krak doet de schaal..."

Blijf van mijn ei!is een leuk verhaal over een kip die opkomt voor haar kuikentjes en zo bewijst dat wie niet sterk is, slim moet zijn. De tekst is geschreven in AVI 2, dus zonder hoofdletters en met eenlettergrepige woorden en heel korte zinnen. Toch merk je haast niet dat de auteur bij het schrijven van dit verhaal moest rekening houden met deze leestechnische beperkingen. Zelfs bij het vo…Lees verder
Truus de kip en Miel de haan zijn verliefd. Truus laat zien dat een mooi ei van haar en van Miel haar veel waard is. Als de boer het wil pakken, wordt ze zo woedend dat ze hem in zijn vinger pikt; ze vlucht met haar ei naar een veilige plek. Na enige tijd lopen er zes kuikentjes achter haar aan. Miel danst en zoent en kraait: 'Ik ben paps'. De 'verpersoonlijkte' kip laat zien dat je soms moet vechten voor iets wat je lief is. En opkomen voor jezelf is niet altijd gemakkelijk. Heel direct, maar toch voor jonge kinderen invoelbaar maakt het verhaaltje dit duidelijk. Een oefenboekje met vlotte, eenregelige zinnen; geen hoofdletters, wel leestekens. De karikaturale tekeningen zijn zwart omkaderd en staan op de linkerpagina met rechts de tekst. Om en om is er een niet ingekleurde potloodtekening en een acrylverfillustratie in mooie kleuren. Vanaf ca. 6 jaar.

Over Brigitte Minne

Brigitte Minne (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur.

Minne publiceerde een groot aantal kartonboeken, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en jongeren. Daarnaast schreef ze scenario's voor onder meer het Vlaamse educatieve jeugdprogramma De Boomhut en leverde ze bijdragen aan diverse tijdschriften, theater- en filmproducties voor kinderen en jongeren. In totaal publiceerde zij ruim 200 verschillende werken.

Een deel van haar boeken werd vertaald en verscheen in het buitenland. Haar werk werd in Vlaanderen maar ook daarbuiten meermaals bekroond, onder meer door de Kinder- en Jeugdjury's van Vlaanderen, Limburg, Nederland en Frankrijk. Voor RoodGeelZwartWit ontving zij in 2002 de Franse Prix d’octogone. Verder ontving ze voor haar werk onder andere de eerste prijs bij de Europese wedstrijd uitwisseling Kortfilm voor kinderen, een White Raven (toegekend door de Internationale Jeugdbibliotheek van München), de …Lees verder op Wikipedia