Boek
Nederlands

Vast in de lift

Ann Lootens (auteur), Ann De Bode (illustrator)
+1
Vast in de lift
×
Vast in de lift Vast in de lift
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Bert, Eef en Daan gaan naar Loes met de lift; plotseling stopt de lift. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Liften
Leesniveau
AVI 2
Titel
Vast in de lift / Ann Lootens ; met ill. van Ann De Bode
Auteur
Ann Lootens
Illustrator
Ann De Bode
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2001
[28] p. : ill.
ISBN
90-6822-831-5

Besprekingen

Boekjes voor de beginperiode van het leesonderwijs trachten vaak een evenwicht te vinden tussen de nog beperkte leestechniek van de kinderen en hun belevingswereld. Het gaat erom die twee aspecten in een goed verhaal samen te brengen. Er wordt een stevig beroep gedaan op de literaire kwaliteiten van de auteur. Die moet met een bepaalde woordenschat een verhaal op papier zetten dat kinderen aanspreekt. Het wordt passen en meten als er enkel éénlettergrepige woorden in de tekst mogen.

In Vast in de lift, geschreven in AVI 2, komen drie kinderen die naar een verjaardagsfeestje gaan met de jarige en haar vader, vast te zitten in de lift. Tot overmaat van ramp valt het licht uit. Bijna paniek maar de cadeautjes brengen uitkomst: een zaklantaarn en een boek met moppen. Zo is het toch al een beetje feest. Een verhaal dat aardig inspeelt op de fantasie van kinderen. De levendige illustraties en de bijzondere vormgeving sluiten mooi bij de gebeurtenissen aan.
[Herman Kakeb…Lees verder
Bert, Eef en Daan gaan naar een feestje van Loes. Loes woont acht hoog dus gaan ze enthousiast met de lift. In de lift staan ook oom (met taart) en Loes. Dan loopt de lift vast en valt het licht uit. Gelukkig hebben ze cadeaus bij zich die goed van pas komen en wordt het zelfs gezellig. Als de lift met een schok weer in beweging komt, krijgt Loes de taart op haar hoofd. Ze gaan feestvieren, maar nemen voortaan wel de trap. Ondanks de beperking van de eenlettergrepige woorden en de korte zinnen weet de schrijfster er een vrolijk verhaaltje van te maken. De tekst staat in de over twee pagina's doorlopende gekleurde collage-achtige illustraties die een geheel vormen met de tekst. Gedrukt in een groot schreefloos lettertype; geen hoofdletters; interpunctie. Harde kaft met een illustratie van vier paar ogen in een donkere lift. Stimulerend boekje voor kinderen die ca. 4 maanden leesonderwijs hebben genoten.

Suggesties