Boek
Nederlands

Avonturen op school. 3

Ann Lootens (auteur), Tineke Meirink (illustrator)
In Avonturen op school 3 zijn verschillende korte verhalen opgenomen die vertellen over dingen die gebeuren in de klas van juf Sien in de periode tussen carnaval en Pasen. De moeilijkheidsgraad van de verhalen in de bundel loopt op van AVI 1 tot AVI 3.
Onderwerp
Schoolleven
Leesniveau
AVI 1, AVI 2, AVI 3, AVI Start, AVI M3, AVI E3
Titel
Avonturen op school. 3
Auteur
Ann Lootens
Illustrator
Tineke Meirink
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011
65 p. : ill.
ISBN
9789044815085 (hardback)

Besprekingen

Eef wil graag naar school vertrekken. Ze is al om zes uur opgestaan. De toon is meteen gezet voor een fijne beschrijving van een schooldag. In dit derde deel van Avonturen op school van Ann Lootens wordt opnieuw beschreven welke avonturen de tien leerlingen van juf Sien zoal meemaken. De tien verhaaltjes staan min of meer los van elkaar, maar toch verloopt het verhaal vrij gradueel. We leren verhaal na verhaal ook de andere kinderen uit de klas kennen. Ze vertellen elkaar honderduit wat er in hun boterhammendoos zit, maar oeps…! Het sap van Eef blijkt uitgelopen te zijn in haar tas. Gelukkig is juf Sien daar om alles op te lossen. Er wordt ook gegoocheld, gespeeld en flink gewerkt in de klas. De tien van juf sien hebben allemaal tien op tien. Daarna gaat het richting bieb met de bus. Er wordt getrommeld, soep en ruzie gemaakt en geknutseld. De teksten worden na verloop van tijd iets langer, en steeds minder onderbroken door de illustraties. Er komen heel herkenbare situaties aa…Lees verder
Gebeurtenissen op school met juffrouw Sien en haar tien leerlingen in de hoofdrol. Derde deel in de serie 'Avonturen op school'*. Het gemiddelde niveau van het boekje is AVI-Start. Het verhaal begint met korte enkelvoudige zinnen in de tegenwoordige tijd in een duidelijk lettertype met schreef. De eerst twee blokken hebben geen hoofdletters, wel directe rede met als symbooltjes de gezichten van de leerlingen. Het laatste blok tekst heeft hoofdletters en meerlettergrepige woorden. De onderwerpen zijn wat saai, maar herkenbaar voor de beoogde doelgroep. Bij de tekst staan zachtgekleurde, passende illustraties in waterverf. De figuurtjes worden karikaturaal afgebeeld met donkere contouren. De plaatjes verlevendigen het geheel. Geschikt als leesoefenstof voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Suggesties